Gazprom a pus punct în mod oficial proiectului South Stream

Grupul rus Gazprom a pus miercuri capăt, în mod oficial, proiectului South Stream, un gazoduct destinat să conecteze Rusia de Europa Centrală via Marea Neagră, anunţând că a dizolvat acordul de asociere pentru acest proiect, informează ITAR Tass.

‘Consiliul director al companiei a aprobat acordurile încheiate de Gazprom cu South Stream Transport B.V. cu privire la terminarea contractului referitor la obligaţiile Gazprom Export privind acordul de transport al gazelor semnat în data de 2 octombrie 2013’, a informat compania rusă. De asemenea, consorţiul South Stream Transport B.V. a acceptat să elibereze Gazprom de toate obligaţiile asumate în cadrul contractului.

Deşi Gazprom a pus capăt în mod oficial South Stream abia miercuri, proiectul a fost terminat practic încă de la finele lui 2014 când preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat că gazoductul South Stream nu va mai fi construit, urmând ca Rusia să construiască o altă o conductă submarină cu o capacitate de 63 de miliarde de metri cubi pentru transportul de gaze naturale din Rusia spre Turcia.

Conducta South Stream, ale cărei lucrări au fost lansate în decembrie 2012, ar fi urmat să lege Rusia de Bulgaria via Marea Neagră, pentru a se îndrepta apoi spre Europa Centrală, prin Serbia, Ungaria şi Slovenia. Gazoductul era prevăzut să aibă o capacitate de 63 de miliarde de metri cubi pe an, iar costurile proiectului erau estimate la 40 de miliarde de dolari.

Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, deţine 50% din acţiunile consorţiului South Stream Transport BV, restul acţiunilor fiind deţinute de Eni (Italia) — 20%, Wintershall Holding (Germania) şi EDF (Franţa) — cu câte 15%. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: gazprom.com

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata