Gazprom a redus preţul gazelor naturale livrate Lituaniei

Compania lituaniană de distribuție a gazelor naturale Lietuvos Dujos a anunțat joi că a obținut de la grupul rus Gazprom o ‘reducere semnificativă’ de preț pentru gazele naturale livrate Lituaniei, transmite AFP.

‘Lietuvos Dujos a încheiat un acord cu furnizorul de gaze naturale Gazprom un acord referitor la o reducere semnificativă a prețului gazelor naturale’, a informat compania într-un comunicat de presă. Lietuvos Dujos nu a dezvăluit însă și valoarea exactă a reducerii de preț acordată de Gazprom, precizând că acest lucru va fi comunicat în viitorul apropiat.

Statul lituanian controlează 17,7% din acțiunile Lietuvos Dujos, în timp ce Gazprom are o participație de 37,1% iar grupul german EON deține un pachet de 38,9% din acțiuni.

Însă potrivit premierului lituanian, Algirdas Butkevicius, prețul gazelor naturale livrate de Gazprom va fi redus cu peste 20% iar reducerea se va aplica începând din luna iulie a acestui an și până la sfârșitul lui 2015. ‘Nu pot să vă dau o cifră exactă astăzi. Poate și o reducere de 21%, 22% sau 23%. Va trebui să facem niște calcule mai întâi’, a declarat Algirdas Butkevicius.

Gazprom este unicul furnizor de gaze naturale al Lituaniei, fostă republică sovietică care din 2004 a devenit țară membră a Uniunii Europene și NATO. În încercarea de a-și diversifica sursele de aprovizionare, Lituania intenționează să finalizeze în acest an lucrările de construcție la un terminal de gaz natural lichefiat pe litoralul Mării Baltice și în prezent este în căutare de furnizori de GNL.

La sfârșitul lunii februarie a acestui an, compania de distribuție a gazelor naturale din Grecia (DEPA) a încheiat un nou contract pentru furnizarea de gaze naturale cu grupul rus Gazprom, contract ce include și o reducere retroactivă de preț cu 15%, începând cu luna iunie a anului trecut. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata