Gazprom a semnat contractele pentru construcţia şi furnizarea de ţevi pentru gazoductul South Stream

Companiile care dezvoltă proiectul gazoductului South Stream, destinat să transporte gaze naturale din Rusia şi Europa evitând Ucraina, au semnat vineri mai multe contracte pentru furnizarea de ţevi şi construcţia primei legături din acest gazoduct, în condiţiile în care grupul rus Gazprom continuă cu acest proiect în pofida unei deciziei a Uniunii Europene de a amâna negocierile din cauza situaţiei din Ucraina, transmite Reuters.

Gazprom a informat vineri că a semnat un contract în valoare de două miliarde de euro cu compania italiană de servicii petroliere Saipem privind construirea primei conducte din gazoductul South Stream. Această primă conductă ar urma să fie gata până la sfârşitul lui 2015 şi ar urma să transporte aproximativ 15 miliarde metri cubi de metri cubi de gaze naturale pe an.

Purtătorul de cuvânt de la Gazprom, Sergei Kupriyanov, a precizat că licitaţia pentru selectarea companiei care va construi cea de a doua conductă este în derulare dar nu a oferit un termen limită. Cu toate acestea, analiştii sunt de părere că favorită este tot firma Saipem, care a lucrat cu Gazprom şi la amplasarea conductelor Blue Stream şi Nord Stream.

De asemenea, Gazprom a anunţat vineri că a semnat mai multe contracte în valoare de 800 milioane de euro pentru furnizarea de ţevi cu companiile japoneze Marubeni, Itochu, Sumitomo precum şi cu firmele ruseşti OMK şi Severstal. Țevile vor fi utilizate la construcţia porţiunii submarine a gazoductului South Stream.

Proiectul South Stream prevede construirea unei conducere cu o lungime de 2.400 de kilometri începând din Rusia via Marea Neagră în Bulgaria, Serbia, Ungaria, Slovenia şi nord-estul Italiei. Construcţia secţiunii submarine ar urma să coste aproximativ 17 miliarde de euro.

Acţionarii South Stream sunt Gazprom (Rusia), EDF (Franţa), Wintershall (Germania) şi Eni (Italia). Rusia a construit deja un proiect similar, Nord Stream, care pompează gaz din Rusia în Germania, evitând tranzitul prin Europa de Est. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

conducte de gazgazoductul South StreamGazprom
Comentarii (0)
Adaugă comentariu