Gazprom: Datoria Ucrainei pentru gazele furnizate va ajunge la 3,5 miliarde de dolari

Datoria neachitată a Ucrainei la gazele naturale va crește la 3,5 miliarde de dolari, de la 2,2miliarde de dolari în prezent, după includerea arieratelor din aprilie, a anunțat miercuri Gazprom, transmite Reuters.

‘Ținând cont de cererea companiei ucrainene Naftogaz pentru 30 aprilie și a volumelor furnizate deja luna aceasta, totalul datoriei Ucrainei pentru gazele naturale din Rusia va ajunge, conform calculelor preliminare, la 3,492 miliarde de dolari’, a declarat purtătorul de cuvânt al Gazprom, Sergei Kupriyanov.

Luna aceasta, Gazprom a solicitat companiei ucrainene de stat Naftogaz să-i plătească suma de 11,4 miliarde de dolari pentru că în 2013 nu a importat întreaga cantitate de gaze naturale pentru care s-a angajat prin contract. Această sumă ar urma să se adauge celei de 2,2 miliarde de dolari, care reprezintă arieratele cerute de Gazprom de la Naftogaz pentru gazele naturale livrate anul trecut și în primul trimestru al acestui an.

Potrivit clauzelor contractuale de tip „take-or-pay”, clienții Gazprom sunt obligați să plătească pentru o anumită cantitate de gaze naturale chiar dacă în realitate au achiziționat o cantitate mai mică. Conform unei surse din interiorul Gazprom, în 2013, Naftogaz ar fi trebuit să importe o cantitate de 41,6 miliarde metri cubi, însă a achiziționat doar o cantitate de 12,9 miliarde de metri cubi.

La data de 17 aprilie, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că Ucraina are la dispoziție o lună să-și plătească datoriile, în caz contrar Gazprom urmând să solicite plata în avans pentru livrările de gaze naturale, o decizie care ar putea provoca întreruperi în aprovizionarea Europei cu gaze naturale rusești.

Recent, grupul rus Gazprom a majorat prețul gazelor naturale livrate Ucrainei cu 80%, până la 485 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, în timp ce prețul perceput clienților europeni este de 370-380 de dolari. În replică, autoritățile de la Kiev au demarat discuțiile pentru a putea primi gaze naturale în sistem invers din Europa Occidentală via Slovacia. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata