Gazprom se pregăteşte pentru cele mai scăzute preţuri la gaze în Europa din ultimul deceniu

21

Grupul rus Gazprom și-a alcătuit bugetul pentru 2016 pe baza unui preț estimativ la gaze naturale în Europa, principala sa piață de export, de 200 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, mai puțin decât prețul mediu de 238 de dolari pentru 1.000 de metri cubi estimat pentru acest an și cel de 349 de dolari pentru 1.000 de metri cubi din 2014, au declarat două surse din interiorul companiei pentru Bloomberg.

Gazprom asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei, iar exporturile sale spre piața europeană asigură aproximativ 40% din veniturile sale anuale de peste 100 de miliarde de dolari. În prezent însă grupul rus se confruntă cu scăderi de prețuri peste hotare, în condițiile în care în majoritatea contractelor sale prețul gazelor naturale este legat de evoluția prețului petrolului, cu un decalaj de șase până la nouă luni.

Prețul țițeiului Brent a scăzut cu 16% în acest an după o reducere de 48% în 2014. În plus, Gazprom se confruntă și cu o competiție crescută pe măsură ce SUA se pregătesc să exporte primele cantități de gaz natural lichefiat din Golful Mexic.

‘Estimările Gazprom par rezonabile’, a declarat Alexei Kokin analist la UralSib Financial Corp. Kokin a apreciat însă că Rusia are capacitatea de a-și menține cota de piață în Europa având în vedere prețurile scăzute la gaze în 2016, chiar și în condițiile unei supra-oferte de GNL.

Potrivit unei surse citate de Bloomberg, exporturile Gazprom spre Europa ar urma să rămână stabile la aproximativ 160 de miliarde metri cubi în 2016. În schimb, Gazprom intenționează ca, în următorii patru-cinci ani, să cheltuie peste 50 de miliarde de dolari pentru construcția unor noi rute de export: un nou gazoduct spre Germania via Marea Baltică, o conductă spre Turcia via Marea Neagră și o rută de export spre China, la care ar urma să se adauge și dezvoltarea unor noi zăcăminte care să alimenteze conducta spre China. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata