Gazprom şi OMV au semnat acordul privind construirea secţiunii din Austria a conductei South Stream

Directorul grupului energetic rus Gazprom, Alexei Miller, și omologul său de la OMV, Gerhard Roiss, au semnat marți acordul pentru înființarea unei companii mixte care va fi responsabilă pentru construirea secțiunii din Austria a conductei South Stream, cu ocazia vizitei președintelui rus Vladimir Putin în Austria, transmite Reuters.

Pe fondul tensiunilor dintre Ucraina și Rusia, la începutul acestei luni Comisia Europeană a cerut Bulgariei să suspende lucrările la South Stream, în așteptarea unei decizii dacă acest proiect respectă legislația Uniunii Europene.

Comisarul european pentru energie, Guenther Oettinger, a precizat că proiectul South Stream nu este anulat, ci oprit până când se va ajunge la înțelegere legală comună între Bulgaria și Uniunea Europeană.

‘Această decizie de investiții reprezintă o investiție în securitatea furnizării gazelor naturale spre Europa’, a afirmat Gerhard Roiss.

Conducta South Stream, al cărei cost este estimat la 40 miliarde de dolari, ar urma să se întindă pe o lungime 2.446 km, începând din Rusia via Marea Neagră, până în Bulgaria, Serbia, Ungaria și Austria. Secțiunea din Austria a conductei South Stream ar urma să aibă o capacitate de până la 32 miliarde metri cubi pe an, ajungând până în orașul Baumgarten.

Grupul austriac OMV este acționarul majoritar al Petrom, cu o participație de 51,01%. Ministerul Economiei deține 20,64% din acțiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deține 20,11%, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare 2,03% iar 6,21% se tranzacționează liber la Bursa de Valori București. Petrom este cea mai mare companie românească de petrol și gaze, cu activități în sectoarele Explorare și Producție, Rafinare și Produse Petrochimice, Marketing, Gaze Naturale și Energie. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata