Google va contribui cu 29 de milioane de dolari la noul fond al UE pentru a combate știrile false

Unitatea Alfabet Google va contribui cu 25 de milioane de dolari la nou-înființatul Fond european pentru mass-media și informații pentru a combate știrile false, a declarat compania miercuri, pe fondul criticilor, giganții tehnologiei nu fac suficient pentru a învinge dezinformarea online.

Pandemia COVID-19 și alegerile din SUA de anul trecut au provocat o creștere masivă a dezinformării, unele învinovățind rețelele sociale că nu sunt mai proactive în abordarea problemei, în timp ce autoritățile de reglementare au indicat că pot lua măsuri prin restricții grele.

Fondul european pentru mass-media și informații, lansat săptămâna trecută de Fundația Calouste Gulbenkian și de Institutul Universitar European, își propune să recruteze cercetători, verificatori de informații, organizații non-profit și alte organisme orientate spre interesul public pentru a ajuta în lupta împotriva știrilor false .

„În timp ce navigați prin incertitudinea și provocările din ultimul an, s-a dovedit mai important ca oricând ca oamenii să acceseze informații corecte și să sorteze fapte din ficțiune”, a declarat Matt Brittin, șeful EMEA Business & Operations de la Google, într-o postare pe blog.

Fondul are o durată de cinci ani. Observatorul european al mass-media digitale, care este un proiect al Comisiei Europene înființat anul trecut și ai cărui membri includ factori și cercetători universitari, va evalua și selecta proiectele.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata