Halliburton achiziţionează Baker Hughes pentru 34,6 miliarde $, a doua mare tranzacţie din sectorul energetic

Halliburton Co, al doilea grup de servicii petroliere pe plan mondial, a raportat, luni, că va achiziționa rivala mai mică Baker Hughes, pentru 34,6 miliarde de dolari, în numerar și acțiuni, a doua mare tranzacție din sectorul energetic în acest an, transmit MarketWatch și Reuters.

Halliburton a anunțat că oferta evaluează acțiunile Baker Hughes la 78,62 dolari pe titlu, o primă de 31% față de prețul de la închiderea ședinței de vineri a bursei de la New York. Din iulie, titlurile Baker Hughes au înregistrat un declin de 32%.

După anunțarea tranzacției, acțiunile Baker Hughes au urcat cu 17%, la 70 dolari, în predeschiderea ședinței de luni a bursei de la New York. Tranzacția ar urma să fie finalizată în a doua jumătate a lui 2015.

Acționarii Baker Hughes ar urma să primească 1,12 acțiuni plus 19 dolari în numerar pentru fiecare titlu pe care îl dețin.

Tranzacția va crea un gigant în sectorul serviciilor de forare, logistică și excavații, evaluat la 67 miliarde de dolari și cu peste 136.000 de angajați. Totuși, entitatea combinată ar avea doar jumătate din mărimea liderului din această industrie, Schlumberger, care are o capitalizare bursieră de 125 miliarde de dolari.

Din iunie, prețul țițeiului a scăzut cu o treime, reducând cererea pentru servicii de forare și ducând la scăderea acțiunilor companiilor energetice. Aceste evoluții au determinat directorii și bancherii să caute oportunități de achiziții.

Fuziunea între al doilea și al treilea grup de servicii petroliere le-ar putea permite celor două companii să facă față mai bine turbulențelor și să reziste presiunilor din partea producătorilor de țiței de a reduce prețurile.

Halliburton, companie prezentă și în România, se așteaptă la marje mai ridicate de profit în acest trimestru, în America de Nord, datorită activității solide de forare.

 Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata