Hidroelectrica: Lipsa precipitaţiilor din ultima perioadă nu a afectat producţia de energie hidro

16

Lipsa precipitaţiilor din ultimele luni nu a afectat producţia de energie a Hidroelectrica, datorită rezervelor mari din lacuri şi a dimensionării corespunzătoare a contractelor comerciale, au declarat reprezentanţii companiei.

‘Nivelul hidrologic al fluviului Dunărea şi al râurilor interioare nu afectează producţia de energie electrică a Hidroelectrica, aceasta atât datorită rezervei mari din marile amenajări, cât şi a dimensionării corespunzătoare a contractelor comerciale’, se arată în documentul Hidroelectrica.

Potrivit oficialilor companiei, gradul de umplere a lacurilor era, la data de 8 ianuarie 2014, de 73,4%.

‘Menţionăm că media gradului de umplere, la 31 ianuarie, a ultimilor 17 ani, este 50,1%. Nivelul în lacurile de acumulare, la sfârşitul lunii decembrie, a depăşit cu mult media gradului de umplere pentru luna decembrie a ultimilor 17 ani, care este de 57,4%’, mai spun reprezentanţii producătorului de energie.

Aceştia au adăugat că, în noiembrie 2013, compania a produs 1,077 TWh, faţă de 1,147 TWh în aceeaşi lună din 2012.

De asemenea, în decembrie 2013, producţia a fost de 0,816 TWh, comparativ cu 0,855 TWh în 2012.

Vineri, Remus Borza, preşedinte al Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica până în decembrie 2013, a declarat că Hidroelectrica a produs anul trecut 14,5 TWh, mai mult decât producţia de 13 TWh, care fusese planificată.

‘Se spune că 2013 a fost un an hidrologic bun, însă nu este aşa, nu se reflectă acest lucru în producţia Hidroelectrica. Producţia medie într-un an hidrologic normal este 17,6 TWh. Chiar şi aşa, compania a reuşit să obţină anul trecut un profit de peste 900 de milioane de lei, adică 200 de milioane de euro, care este un profit-record, cât profitul cumulat din ultimii zece ani’, a adăugat Borza.

Hidroelectrica este cel mai mare şi cel mai ieftin producător de energie de stat. Ministerul Economiei, prin Departamentul pentru Energie, deţine 80% din acţiuni, iar Fondul Proprietatea are 20% din titluri.

Guvernul are în plan listarea la bursă a Hidroelectrica în vara acestui an. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata