Ikea vinde active imobiliare de un miliard de dolari în Europa

Ikea intenţionează să obţină 900 milioane de euro (un miliard de dolari) în urma vânzării în Europa a unor parcuri de retail care găzduiesc magazinele companiei suedeze, au declarat, pentru Bloomberg, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Ikea, cel mai mare distribuitor mondial de mobilă, a angajat compania de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield pentru vânzarea activelor, susţin sursele.

Josefin Thorell, purtător de cuvânt al Ikea, a confirmat că firma intenţionează să vândă în Europa 27 de parcuri de retail, dar nu a vrut să precizeze valoarea estimată a tranzacţiei. În Germania se găsesc 12 dintre parcurile de retail ce urmează să fie vândute, restul fiind în Cehia, Polonia, Suedia, Franţa, Finlanda şi Elveţia, a precizat Josefin Thorell.

După finalizarea tranzacţiei, Ikea va mai avea în Europa 25 de parcuri de retail.

Purtătorul de cuvânt al Cushman & Wakefield a refuzat să comenteze informaţia.

Cumpărătorii investesc masiv în centrele comerciale din Europa, pentru a beneficia de redresarea regiunii şi majorarea valorii proprietăţilor imobiliare. Anul trecut s-au vândut centre comerciale în valoare de aproximativ 69 miliarde de euro, cu 31% mai mult decât în 2014, conform datelor CBRE Group Inc.

Ikea Group, care operează majoritatea centrelor Ikea pe plan global, are ca obiectiv vânzări anuale de 50 miliarde de euro până în 2020, prin extinderea reţelei de magazine, a ofertelor online şi lansarea de noi colecţii. De asemenea, marile pieţe emergente, inclusiv India, ar urma să fie o sursă importantă de majorare a veniturilor grupului suedez.

Retailerul, ale cărui vânzări sunt considerate un barometru al consumului mondial, are 315 magazine în 28 de ţări, cele mai mari pieţe ale sale fiind Germania, SUA şi Franţa.

Magazinul Ikea din România a fost al 253-lea deschis în a 35-a ţară, pe 21 martie 2007. Până în luna martie 2010, a fost operat în sistem de franciză locală, iar după aceea Ikea România a devenit parte din Ikea Group. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata