În 2009, au fost depuse 4.500 de dosare pentru insolvenţă din voinţa patronilor

Prim-vicepreşedintele Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă din România (UNPIR), Gheorghe Piperea, a anunţat marţi (6 iulie 2010) în cadrul unei conferinţe de specialitate, că în decursul anului 2009, au fost înregistrate peste 4.500 de dosare de insolvenţă înaintate în mod deliberat de către patronii de firme, în timp ce aceeaşi tendinţă se păstrează şi în 2010.

‘Anul trecut, 4.500 de dosare de insolvenţă au fost deschise la cererea patronilor, ceea ce reprezintă 25 la sută din totalul companiilor mici şi mijlocii din România. Tendinţa din 2009 este păstrată şi în primele luni ale acestui an, în ciuda optimismului autorităţilor de la Bucureşti.
Noi am încercat să explicăm patronilor că e mai bine să ceri insolvenţa mai devreme sau mai târziu pentru că o amânare nu face altceva decât să adâncească o criză. În acel moment, şi băncile au fost puse într-o situaţie delicată’, a explicat Piperea.

Acesta a precizat, totodată, că una dintre soluţiile de care trebuie să profite România pentru a depăşi criza economică este ajutorul de stat. ‘Ajutorul de stat în Uniunea Europeană nu este interzis, ci este permis acolo unde se încearcă dezvoltarea unor regiuni prin industrializare.
Din punctul nostru de vedere (UNPIR, n.r.), ajutorul de stat este una dintre soluţiile prin care România poate ajunge la un grad de reindustrializare ridicat într-un interval de timp relativ acceptabil, eventual până nu ieşim la pensie’, a apreciat reprezentantul UNPIR.

La rândul său, Petre Bunescu, vicepreşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) şi director general adjunct în cadrul BRD Group Societe Generale, a dezvăluit că peste 70 la sută dintre creditele acordate în piaţa autohtonă au termene de scadenţă de până la 3 luni, şi că la finele anului 2008 toate băncile din sistemul românesc au raportatun profit de 900 milioane de euro.

‘Peste 70 la sută dintre creditele acordate în piaţa românească au termene de scadenţă de până la trei luni. Fiecare dintre bănci caută să atragă şi să menţină liniile de refinanţare de la băncile-mamă. În 2008, toate cele 42 de bănci care gestionau 79 miliarde de euro în pasive şi active au raportat un profit de 900 milioane de euro. Din punctul de vedere al BRD, peste 60 la sută din totalul creditelor acordate s-au dus în zona economică’, a menţionat Gheorghe Piperea.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata