Intel a creat prima conexiune optică prin care un film HD poate fi copiat într-o secundă

Gigantul american Intel Corporation, prin Intel Labs, a creat prima conexiune optică de transmisii de date bazată pe siliciu, care utilizează lasere Hybrid Silicon Laser, şi poate transfera date cu o viteză de 50 de miliarde de biţi pe secundă (50Gbps), fapt care va permite copierea unui film în format High Definition (HD) în numai o secundă, a anunţat miercuri (28 iulie 2010) într-un comunicat de presă, producătorul.

Potrivit companiei, dezvoltarea prototipului primei conexiuni optice bazată pe siliciu implică utilizarea fotonilor pentru transmisiile de date în interiorul computerelor şi în mediul extern, înlocuind astfel electronii folosiţi până în prezent.
Chipul experimental poate transfera date cu o viteză de 50 Gbps, iar comparativ cu tehnologia actuală, bazată pe cupru, acestă nouă conexiune poate transfera date pe distanţe mai mari şi mult mai rapid, ce va permite copierea unui întreg film HD într-o secundă.

La ora actuală, conexiunile dintre componentele unui computer sunt realizate cu ajutorul unor cablaje de cupru. Atunci când sunt folosite metale, precum cuprul pentru transmisia de date degradarea semnalului este inevitabilă, fapt care conduce la necesitatea de a limita lungimea cablajelor, fiind necesar ca procesoarele, memoria şi alte componente să fie plasate la numai câţiva centimetri unele de altele.

Noua tehnologie Intel va putea fi folosită într-o varietate mare de domenii şi datorită vitezelor mari de transfer un utilizator va putea folosi un display 3D de dimensiunea unui perete pentru activităţi multimedia, dar şi pentru realizarea de videoconferinţe.
Prototipul Silicon Photonics Link de 50Gbps este rezultatul unui program de cercetare derulat pe mai mulţi ani în domeniul fotonicii, care a inclus numeroase premiere mondiale.

Acesta este compus dintr-un transmiţător de siliciu şi un chip-receptor, fiecare integrând toate componentele necesare, realizate de Intel anterior, cum ar fi primul laser hibrid pe bază de siliciu dezvoltat în colaborare cu Universitatea California din Santa Barbara (în 2006) şi modulatoare optice de mare viteză şi fotodetectori, realizări prezentate public încă din anul 2007.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata