Orange, Vodafone şi Cosmote sunt suspectate de practici anticoncurenţiale

Consiliul Concurentei a declansat doua investigatii având ca obiect posibile intelegeri pe piata comercializarii produselor preplatite de telefonie mobila, informeaza un comunicat al autoritatii de concurenta.

O investigatie a fost declansata ca urmare a unei plângeri si are ca obiect o posibila intelegere intre Orange România SA si distribuitorii acesteia de a nu vinde catre anumiti agenti economici.
Cea de a doua investigatie a fost declansata din oficiu si vizeaza posibile practici anticoncurentiale prin stabilirea preturilor de revânzare si intelegeri intre agentii economici implicati pe intreg lantul de distributie al SC Orange România SA, SC Vodafone România SA si SC Cosmote Mobile Telecommunications S.A.

Autoritatea de concurenta are in analiza, din anul 2006, un posibil abuz de pozitie dominanta savârsit de catre companiile Orange, Vodafone si Romtelecom pe piata serviciului de terminare a apelurilor la puncte fixe/mobile in propria retea publica de telefonie.
În cadrul acestor investigatii, Consiliului Concurentei a efectuat inspectii inopinate atât la sediile celor trei operatori de telefonie, cât si ale unor distribuitori de produse preplatite de telefonie mobila.

Documentele si declaratiile ridicate in cadrul acestor inspectii se afla in analiza autoritatii române de concurenta, in cadrul procedurii specifice investigatiei. “Întelegerile de acest tip reprezinta o abatere de la principiul liberei concurente, având ca efect cresterea preturilor si reducerea posibilitatii de alegere a produselor de catre consumatori. Daca aceste practici vor fi confirmate, Consiliul Concurentei va sanctiona companiile vinovate cu amenzi ce pot ajunge pâna la 10% din cifra de afaceri”, a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Citește și
1 Comentariu
  1. ion spune

    Sunt doar trei „companii”… intelegirile si „contractele” orale sunt foarte greu de depistat, asa ca baietii de la protectia consumatorului au foarte mult de lucru. 🙂

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata