Investitorul de la reactoarele 3 şi 4 va fi selectat până la finele lunii septembrie

Nuclearelectrica a demarat miercuri, 27 august, procedura de selectare a investitorilor care vor deține pachetul majoritar din societatea de proiect pentru realizarea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, potrivit unui comunicat al companiei.

‘Având în vedere gradul înalt de specializare tehnologică a Proiectului, cerințele de bonitate/capabilitate financiară, experiență operațională și comercială și capabilitatea tehnologică și managerială pentru dezvoltarea și construirea Proiectului, prima etapă a procedurii de selecție constă în calificarea investitorilor interesați pe baza Documentației de Calificare depuse, conform instrucțiunilor de pe site-ul SNN. În urmă îndeplinirii cerințelor de calificare, investorii vor avea acces la infomații detaliate cu privire la Proiect. Ulterior, aceștia vor fi invitați să depună Scrisori de Intenție (însoțite de documentația de susținere a intenției), acestea urmând a fi evaluate în vederea stabilirii Investitorului Selectat pentru desfășurarea de negocieri în vederea înființării Societății de Proiect, la care să fie transferată valoarea investiției SNN în Energonuclear S.A’, se arată în comunicat.

Calendarul inclus în regulamentul de desfășurare a procesului prevede faptul că investitorii interesați trebuie să depună documentația de calificare până la data de 8 septembrie 2014, urmând ca, o zi mai târziu, să fie notificați cei care s-au calificat.

Până la 24 septembrie, investitorii calificați trebuie să depună documentația de intenție. Pe 25 septembrie vor avea loc întâlniri ale Comisiei de negociere cu cei care au depus documentația de intenție, iar, pe 28 septembrie, va fi stabilit investitorul selectat și vor fi notificați investitorii calificați cu privire la rezultatul procedurii de selecție.

La 2 octombrie vor fi demarate negocierile dintre Comisia de negociere și investitorul selectat cu privire la Memorandumul de înțelegere privind implementarea proiectului.
Semnarea Memorandumului ar urma să aibă loc pe data de 25 noiembrie, se mai precizează în calendar, urmând ca o zi mai târziu să înceapă negocierile cu investitorul privind actul constitutiv și acordul investitorilor pentru societatea de proiect care va construi reactoarele.

Statul român analizează acordarea unor măsuri de sprijin pentru proiectul reactoarelor 3 și 4, printre care și posibilitatea de a vinde energia înainte ca unitățile să obțină licența de producție, chiar și în afara bursei de energie OPCOM, odată cu încheierea unor ‘contracte pentru diferență’ și cu acordarea unor garanții de stat, potrivit Strategiei de continuare a Proiectului Unităților 3 și 4 CNE Cernavodă, aprobată de acționarii Nuclearelectrica în ședința extraordinară de vinerea trecută.

‘Sunt sceptic că putem face un pachet complex de măsuri de sprijin, care să conțină și aceste contracte pentru diferență, și garanții de stat. Ar fi prea multe ajutoare. În plus, nu văd logica de ce să primească sprijin doar reactoarele 3 și 4, dar nu și reactoarele 1 și 2’, a declarat  Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata