Ioan Niculae, acuzat de noi infracţiuni în dosarul Romgaz

Omul de afaceri Ioan Niculae este așteptat joi, 26 iunie, la sediul DIICOT, unde procurorii îi vor aduce noi acuzații în dosarul Romgaz – sustragere de sub sechestru, instigare la abuz în serviciu și spălare de bani, au declarat  surse judiciare.

La DIICOT au venit deja fosta soție și fiica lui Ioan Niculae, care vor fi puse și ele sub acuzare.

De asemenea, procurorii vor începe urmărirea penală pe numele unor funcționari de la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI), acuzați că l-au ajutat pe Niculae să se sustragă sechestrului.

După ce DIICOT a început în anul 2012 urmărirea penală pe numele lui Ioan Niculae, procurorii au pus sechestru pe mai multe bunuri ale lui Ioan Niculae, însă funcționari de la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară au întârziat procedurile, permițându-i astfel omului de afaceri să vândă mai multe proprietăți.

Inițial, Ioan Niculae a fost pus sub acuzare, alături de alte 40 de persoane, funcționari publici cu funcții de conducere din cadrul SNGN Romgaz, Ministerul Economiei, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei și reprezentanți ai unei societăți comerciale din municipiul București, pentru săvârșirea infracțiunilor de complot și subminarea economiei naționale. Printre cei acuzați se află și fostul ministru al Economiei Adriean Videanu.

În sarcina învinuiților se reține că au desfășurat activități infracționale care au produs un prejudiciu de 126 milioane USD patrimoniului SNGN Romgaz SA și bugetului consolidat al statului și au avut drept consecință punerea în pericol a sistemul energetic național.

Procurorii susțin că persoanele puse sub acuzare au aprobat livrarea de către Romgaz a unor cantități considerabile de gaze naturale către societatea InterAgro, deținută de Ioan Niculae, la prețuri mult diminuate față de cele practicate de Romgaz, cu eludarea reglementărilor legale în materie precum și menținerea facilităților acordate societății, în condițiile în care înregistra datorii semnificative la plata gazelor furnizate.

Se mai reține că activitatea infracțională a generat imposibilitatea repartizării de către Romgaz a rezervelor necesare pentru realizarea programului național de înmagazinare și creșterea importului de gaze naturale, cu consecința punerii în pericol a Sistemul Energetic Național, ca ramură strategică a economiei naționale și subminării economiei naționale. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata