Kazahii au plătit statului doar 10% din datoria de la Petromidia

– Adrian Năstase, Mihai Tănăsescu şi Dan Ioan Popescu au semnat ordonanţa din 2003 prin care Petromidia, deţinută de Dinu Patriciu, a primit facilitatea de a-şi transforma datoriile de 570 mil. euro în obligaţiuni cu scadenţa în 2010.

Rompetrol Rafinare (simbol bursier RRC), compania care deţine rafinăria Petromidia – controlată acum de grupul kazah KazMunaiGaz, a plătit statului mai puţin de 10% din împrumutul de 570 mil. euro care ajunge la scadenţă la sfârşitul lunii septembrie, iar pentru restul sumei Ministerul Finanţelor ar putea primi acţiuni în companie, dar a căror valoare scade de la un trimestru la altul din cauza pierderilor.

Problema obligaţiunilor de la Rompetrol Rafinare, afacere care a fost făcută acum 7 ani de Dinu Patriciu, care ulterior a devenit miliardar vânzând tot grupul Rompetrol kazahilor, ar putea genera cel mai mare proces din istoria corporatistă a României, principala problemă fiind acum interpretarea ordonanţei prin care datoriile istorice ale Petromidia au fost transformate în obligaţiuni în favoarea statului.

Întrebarea este dacă kazahii au sau nu dreptul de a realiza doar o răscumpărare parţială a obligaţiunilor. Rompetrol a apelat pentru consultanţă juridică la cele mai mari case de avocatură – Ţucă Zbârcea, Nestor (NNDKP) şi Muşat. Până la închiderea ediţiei nu au putut fi obţinute informaţii cu privire la avocaţii care reprezintă statul român în acest caz, scrie Ziarul Financiar.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata