Lafarge a inaugurat la Medgidia cel mai mare siloz tip Dom din lume

– Lafarge Ciment România a inaugurat, joi (19 noiembrie 2009), la uzina din Medgidia cel mai mare siloz tip ,,dom” din lume. Având o capacitate de 250. 000 de metri cubi de clincher, investitia a costat 16, 5 milioane de euro

.

În 2007, la aniversarea a 10 ani de activitate, compania Lafarge Ciment România anunta un ambitios plan de investitii pentru cresterea capacitatii de livrare pe piata interna, inclusiv diversificarea gamei de produse, pentru a raspunde noilor cerinte privind constructiile sustenabile si eficiente din punct de vedere energetic.

Proiectul de la uzina din Medgidia a fost realizat sub conducerea unui sef de proiect din cadrul Lafarge Ciment România si a beneficiat de coordonarea tehnica a expertilor de la Centrul Tehnic Lafarge, din Viena, fiind implementat prin contributia directa a unei echipe de specialisti de la Dome Tehnology USA – inventatorii acestui tip de constructie.

Pe santierul din Medgidia au lucrat 200 de muncitori, statisticile aratând ca, de la prima cupa de excavator si pâna la inaugurare, s-au efectuat aproximativ 200. 000 ore de munca/om, echipa de constructori find compusa din specialisti proveniti din România, SUA, Polonia, Mexic, Austria, Germania si Turcia.

“Am reusit sa incheiem cu succes acest proiect care a reprezentat o adevarata provocare tehnica pentru tânara echipa de la Medgidia, punerea in opera a silozului tip ,,Dom” fiind finalizata fara inregistrarea de accidente sau incidente in munca.

Suntem cu atât mai mândri ca, finalizând o astfel de constructie grandioasa, in conditii de siguranta maxima pentru echipa de implementare, am edificat o constructie industriala cu o arhitectura speciala, ce confera si un impact vizual placut, in peisajul orasului”, a declarat Sorin Boza, director de investitii al companiei Lafarge Ciment România.

Potrivit datelor centralizate, pentru realizarea silozului au fost excavati peste 50. 000 de metri cubi de pamânt, iar in structura de rezistenta s-au pompat 9. 000 de metri cubi de beton, fiind folosite, in acelasi timp 120. 000 de tone de calcar in patul de fundare de sub constructie.

Silozul de la Medgidia are o capacitate de stocare a clincherului care va permite imbunatatire a livrarilor, mai ales in perioadele de vârf de sezon. Împreuna cu investitiile deja realizate la Medgidia, precum cresterea numarului de mori si a numarului de paletizoare, va duce la ameliorarea timpilor de raspuns la cererile clientilor nostri.
Planul investitional pentru perioada 2006-2011, in valoare totala de 90 milioane euro, este realizat in 2009, in proportie de 75%, prin punerea in functiune a acestui proiect”, a conchis Sorin Boza.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata