Lego a devenit cel mai mare producător mondial de jucării

Producătorul danez de jucării Lego a trecut în fața rivalului american Mattel, producătorul păpușilor Barbie, devenind cel mai mare producător mondial de jucării datorită creșterii vânzărilor sale în urma filmului Lego Movie, transmite AFP.

În primele șase luni ale acestui an, vânzările Lego au crescut cu 11% până la 11,504 miliarde coroane (2,11 miliarde de dolari), în timp ce vânzările rivalului american Mattel au scăzut cu 7% până la 2,01 miliarde de dolari. Profitul net al Lego a crescut și el cu 14% până la 2,7 miliarde de coroane, mai mult decât profitul înregistrat de Mattel în perioada similară.

„Produsele asociate cu Lego Movie au dat un impuls semnificativ vânzărilor noastre în primul semestru al acestui an”, a declarat directorul financiar de la Lego, John Goodwin. Aceasta a adăugat că firma speră ca vânzările sale să profite și după ce Warner Brothers va lansa versiunea pe DVD a filmului Lego Movie.

La finele lui 2013, Lego avea 11.755 de angajați la nivel mondial. Grupul danez nu a fost afectat de criza economică având în vedere că cifra sa de afaceri s-a triplat comparativ cu cea înregistrată în primul semestru din 2008.

Lego este interesat să crească pe piața din Asia, unde vânzările sale sunt relativ mici comparativ cu cele înregistrate pe piețele mature din Europa și America de Nord. În luna aprilie a acestui an Lego a inaugurat un nou birou la Shanghai și de asemenea a început lucrările de construcție la prima sa uzină din China, facilitate amplasată la Jiaxing.

Istoria pieselor Lego este legată de inventatorul său, Ole Kirk Kristiansen, un tâmplar din Billund, din centrul regiunii Jutlandia, care a trecut la lumea jucăriilor inspirat de versiunile în miniatură ale mobilei pe care a început să le creeze la sfârșitul anului 1920 pentru a reduce costurile. Kristiansen a fondat Lego în anul 1932, numele provenind de la îmbinarea primelor două litere din cuvintele daneze „leg godt” („joacă bine”), fără să știe că în limba latină „lego” înseamnă „eu îmbin”.

Lego Group este prezent în peste 130 de țări. Filiala din România a grupului a fost înființată în anul 2011, dar și-a început oficial activitatea la 1 ianuarie 2012. Lego deține o cotă de piață de 30% pe piața de jucării din România, estimată la 200 milioane de euro. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata