Lego lansează o colecţie de figurine de ”femei savant”

Celebra firmă producătoare de jucării Lego a anunțat în cursul acestei săptămâni că va lansa în curând o serie de figurine de ‘femei savant’, care vor reflecta, printre altele, profesiile de astronom, chimist și paleontolog, relatează vineri ziarul Le Monde.

Lego a început să comercializeze în septembrie 2013 prima figurină de ‘femeie savant’, Pre C.Bodin, împreună cu materialele din laboratorul acesteia. Pre C.Bodin măsoară patru centimetri. Ea este laureată a premiului Nobel (sau, mai exact, potrivit biografiei sale, a unui ‘premiu Nobrick’), poartă ochelari, o bluză albă peste un tricou mov și are în mâini două tuburi pentru experiențe. Forma pieptului și genele sunt doar schițate, evitându-se astfel sexualizarea excesivă remarcată (și criticată uneori) la alte jucării.

Tema cercetării științifice se bucură de atenție și în 2014, de această dată fiind pusă în valoare printr-o întreagă colecție de femei cercetător științific. Ideea a fost reținută cu ocazia ultimei selecții Lego Ideas, platformă care invită internauții să lanseze idei de figurine.

Sugestia a venit de la o geochimistă din Stockholm, Ellen Kooijman, și a primit zece mii de voturi online. Echipa de creație de la Lego a reținut-o în detrimentul altor idei de teme, cum ar fi Sherlock Holmes sau jocul video ‘Legenda Zeldei’.

Ellen Kooijman, pasionată de Lego, s-a referit pe blogul său la unele clișee legate de gen. ‘Ca om de știință, am remarcat două lucruri la Lego: pe de o parte, o proporție inegală de figurine masculine și feminine și, pe de cealaltă parte, o reprezentare stereotip a puținelor figurine feminine.’ Așa i-a venit ideea să solicite diversificarea figurinelor feminine ale Lego.

Noua gamă de jucării nu se vinde încă, dar se va găsi în magazine din luna august. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata