Lufthansa în grevă luni, după Deutsche Bahn în weekend

Sindicatul german al piloților Cockpit a anunțat, duminică, o nouă oprire a lucrului luni, 20 octombrie, în cadrul grupului Lufthansa, în timp ce căile ferate germane Deutsche Bahn s-au aflat în weekend în cea mai mare grevă după 2008.

Conflictul de la Lufthansa, al optulea din aprilie, va afecta zborurile comerciale în Germania începând de luni 11.00 GMT până la 21.59 GMT marți, a anunțat sindicatul piloților într-un comunicat, citat de AFP.

Zborurile pe distanțe lungi nu vor fi afectate și nici cele ale filialelor Austrian Airlines, Brussels Airlines, SWISS, Air Dolomiti și Germanwings, a precizat la rândul său gigantul european al aviației.

Greva va afecta „în jur de 2.150 de zboruri” și peste 200.000 de pasageri, dar Lufthansa, care zboară și cu alți piloți — în special cei care exercită funcții de încadrare — prevede să asigure „o treime” din trafic, sau 700 de zboruri, pentru a transporta „mai mult de 70.000 de pasageri”, a adăugat grupul în timpul serii.

Din primăvară, sindicatul Cockpit s-a aflat deja de șapte ori în grevă pentru a protesta contra proiectului conducerii Lufthansa de a modifica condițiile de pensionare anticipată pentru piloți.

Cockpit a denunțat atitudinea de „blocaj” a companiei aeriene, care dorește să ridice vârsta la care piloții vor putea pretinde o perioadă de tranziție înainte de pensionarea anticipată, în prezent la 55 de ani, și intenționează să-i implice în finanțare.

Lufthansa, în schimb, a acuzat sindicatul că vrea „să oprească” reușita economică a Germaniei. Compania a cerut „măsuri urgente” de reformă a dreptului la grevă, în timp ce un proiect de lege este așteptat în noiembrie. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata