LUKoil amendat cu 224 milioane de dolari pentru abuz de poziţie dominantă în Rusia

Grupul petrolier rus LUKoil, al doilea mare producator de petrol din Rusia, a fost amendat de Serviciul Federal Antimonopol din Rusia cu 6,54 miliarde ruble (223,7 milioane de dolari) dupa ce o ancheta a gasit LUKoil vinovat pentru abuz de pozitie dominanta pe piata rusa a produselor rafinate, informeaza Reuters.

“S-a decis aplicarea unei amenzi de 6,54 miliarde de ruble pentru abuz de pozitie dominanta pe piata”, a declarat joi (5 noiembrie 2009) purtatorul de cuvânt al Serviciului Federal Antimonopol din Rusia, Sergei Noskovich. LUKoil nu este singura companie petroliera rusa amendata in acest an de FAS pentru abuz.

Recent Serviciul Federal Antimonopol a decis ca grupul de stat Rosneft, cel mai mare producator de petrol din Rusia, a incalcat legislatia antitrust si i-a aplicat o amenda de 5,28 miliarde ruble. De asemenea in luna august a acestui an FAS a aplicat producatorilor de petrol TNK-BP si Gazprom Neft o amenda combinata de 8,9 miliarde ruble.

Anul trecut Serviciul Federal Antimonopol a impus amenzi tuturor marilor companii petroliere din Rusia, amenzi care au mers pâna la 50 de milioane de dolari pentru o companie, pentru fixarea preturilor pe piata, insa companiile au câstigat in justitie anularea amenzilor. Cel de al doilea val de amenzi decis de Serviciul Federal Antimonopol din Rusia vine dupa adoptarea unei legislatii care extinde semnificativ puterea FAS.

LUKoil controleaza aproximativ 1,3% din rezervele mondiale de petrol si 2,3% din productia mondiala de titei brut, principalele sale zacaminte fiind amplasate in Vestul Siberiei. Compania asigura 18% din productia de petrol a Rusiei si tot atât din capacitatea de rafinare a Rusiei.
Pe piata regionala, LUKoil are capacitati de rafinare la Ploiesti, Burgas (Bulgaria), Odessa (Ucraina) si lanturi de benzinarii in România, Bulgaria, Moldova, Ucraina si Turcia. În România, LUKoil detine o rafinarie, 300 de benzinarii si opt depozite de carburanti, cota sa fiind de 25% din piata locala.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata