Lukoil obţine un împrumut de un miliard de dolari pentru a-şi finanţa participarea la proiectul azer Shah Deniz

Compania energetică rusă Lukoil PJSC a semnat un acord de împrumut de un miliard de dolari pentru a finanța expansiunea proiectului de exploatare a gazelor naturale de la zăcământul Shah Deniz din Azerbaijan, transmite Bloomberg.

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Banca Asiatică pentru Dezvoltare (ADB) au acordat două împrumuturi Lukoil pentru ca firma rusă să finanțeze cota sa din proiectul de 28 miliarde de dolari. Lukoil deține 10% din zăcământul Shah Deniz, aflat în Marea Caspică.

BERD și ADB au acordat Lukoil o facilitate de credit pe 12 ani, în valoare de 560 milioane de dolari, și au ajutat compania rusă să obțină un împrumut pe zece ani, de 440 milioane de dolari, de la un grup de bănci alcătuit din ING, Bank of China, UniCredit AG și Societe Generale.

Shah Deniz este cel mai mare câmp de gaze naturale din Azerbaidjan și este operat de un consorțiu de firme compus din British Petroleum (BP), Statoil, Lukoil, Nico, SOCAR și TPAO. Prima fază a acestui proiect a început livrările în 2006 și în prezent a ajuns la o capacitate anuală de aproximativ 10 miliarde de metri cubi. Etapa a doua a exploatării zăcământului Shah Deniz va permite producția a 16 miliarde de metri cubi de gaze naturale începând din 2019, din care 10 miliarde de metri cubi sunt destinați Europei și șase miliarde de metri cubi pentru Turcia.

Transportul gazelor naturale din Azerbaidjan către Europa va reduce dependența de Gazprom, care furnizează aproximativ un sfert din gazul natural din regiune.

SOCAR România este divizia locală a companiei petroliere și de gaze naturale deținută de statul Azerbaidjan (The State Oil Company of Azerbaidjan Republic).

Lukoil România este unul dintre liderii pieței petroliere românești, având o cotă de aproximativ 20% din piața totală de produse petroliere din România. În prezent, compania Lukoil România deține rafinăria Petrotel și comercializează carburanți printr-o rețea de 300 de stații de distribuție.

BERD, deținută de 64 de țări și două instituții interguvernamentale, a început, în ultimii ani, să-și reorienteze atenția dinspre fostul bloc sovietic spre Africa de Nord și țări precum Turcia. De la începutul activității sale, BERD a investit aproximativ șapte miliarde de euro în peste 368 de proiecte din România. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata