Lukoil, pe cale de a încheia o „afacere record” în Europa

Compania rusă Lukoil ar putea încheia o afacere record în Europa. Potrivit directorului general al companiei italiene ERG, Alessandro Garrone, în prezent este analizată posibilitatea punerii în aplicare a opţiunii put (put option) privind vânzarea către Lukoil a 51 la sută din acţiunile întreprinderii comune înfiinţate de ERG şi Lukoil în Sicilia.

Opţiunea put este în vigoare până în 2014, însă Garrone nu a precizat când şi la ce preţ va fi realizată acesta, informează cotidianul rus Vedomosti. ‘Suntem în pragul unei decizii importante, pe care vrem să o luăm la timpul potrivit, pentru ca preţul activelor să fie în acord cu cel din put option’, a declarat Garrone. Deocamdată, reprezentanţii Lukoil s-au abţinut de la orice comentarii.

Întreprinderea comună la care s-a referit Garrone fusese înfiinţată în 2008. La acea dată, ERG adusese în respectiva companie complexul de prelucrare a petrolului ISAB, obţinând 51% din acţiunile companiei, în timp ce Lukoil obţinuse 49% din acţiuni contra sumei de 1,83 miliade de dolari. Tocmai în acest raport cei doi parteneri conveniseră că livreze petrol pentru uzină şi să vândă apoi producţia rezultată.

Acordul mai presupunea că Lukoil poate să-şi majoreze cota de participare până la 100%. Put option-ul înseamnă că ERG poate să vândă cele 51% de acţiuni, iar Lukoil este obligat să le cumpere. Potrivit directorului general al ERG, opţiunea put ar putea fi pusă în practică în mod treptat: Lukoil ar putea răscumpăra cota partenerului său fie imediat, fie în două serii, împărţite exact în jumătate.

Potrivit unei surse de informaţie a cotidianului Vedomosti, se estimează că preţul din cadrul punerii în aplicare a opţiunii put va fi comparabil cu cel din tranzacţia precedentă. O altă afacere posibilă este cumpărarea reţelei de staţii de alimentare din Sicilia: ERG încearcă de mai mulţi ani să o vândă, iar Garrone nu exclude că un posibil cumpărător ar putea deveni Lukoil. ERG deţine în prezent peste 2.000 de staţii de alimentare în Sicilia, o evaluare a acestor active nefiind încă realizată.

Lukoil îşi manifestase nu o singură dată interesul pentru reţeaua de staţii de alimentare din Italia. Compania rusă planifică să ocupe 5% din această piaţă, afirma mai demult directorul general al Lukoil Italia, Nazim Suleimanov, lucru confirmat, în luna iunie, şi de preşedintele Lukoil, Vaghit Alekperov.
În opinia analistului rus Denis Borisov, a construi noi staţii de alimentare în Italia este lipsit de sens, deoarece numărul lor este şi aşa aproape de două ori mai mare în această ţară decât în medie la nivel european.

Prin urmare, dacă Lukoil va conveni asupra unui preţ acceptabil cu ERG, acum este momentul oportun pentru achiziţionarea reţelei sale de staţii de alimentare: marja de retail şi a prelucrării de petrol a scăzut puternic în Europa, iar astfel de active s-au ieftinit major comparativ cu nivelul de dinaintea crizei.
Întreaga reţea de staţii de alimentare din Sicilia este evaluată de Borisov la 2 miliarde de dolari, astfel că suma totală la care s-ar putea ridica afacerea ar fi ţinând cont şi de preţul celor 51% din acţiunile operatorului actual ERG, de circa 4 miliarde de dolari. ‘Situaţia financiară a companiei ruse Lukoil este una stabilă şi ea va putea aloca fără probleme suma necesară’, îşi exprimă convingerea analistul rus.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata