Lukoil se retrage din Cehia, Ungaria şi Slovacia

Cel mai mare producător privat de țiței din Rusia, Lukoil, și-a vândut luni, 4 august, rețeaua de benzinării din trei țări central europene în cadrul planului de optimizare care a provocat deja retragerea din Ucraina, transmit AFP și Reuters.

Valoarea tranzacției nu a fost dată publicității, compania rusă estimând că aceasta se va finaliza până la sfârșitul lui 2014.

Astfel, Lukoil a vândut 44 de benzinării din Cehia grupului energetic MOL, 75 de benzinării din Ungaria și 19 din Slovacia companiei Norm Benzinkut Kft din Ungaria.

‘Decizia de vânzare a activelor va fost luată ca parte a efortului de optimizare a afacerilor Lukoil în domeniul pieței produselor petroliere’, se arată în declarația companiei ruse.

Grupul MOL din Ungaria vrea să-și extindă rețeaua de peste 1.700 de benzinării din Europa Centrală și Balcani și la începutul acestui an a achiziționat subsidiarele companiei italiene Eni SpA din Cehia, Slovacia și România.

După cumpărarea rețelei Lukoil, MOL va avea 318 benzinării în Cehia, având o poziția cheie pe această piață. Grupul MOL are o prezență semnificativă și pe piața din România.

Sancțiunile impuse Rusiei de statele occidentale din cauza crizei din Ucraina vor forța Lukoil să-și reducă programul de investiții, din cauza accesului limitat la finanțare, a avertizat săptămâna trecută directorul general al grupului petrolier rus, Vagit Alekperov, adăugând că vor fi vândute unele active din Europa de Est pentru ‘concentrarea pe proiectele din Rusia‘.

Lukoil, unde Alekperov este unul din acționarii principali, nu este vizat de sancțiuni. Totuși, a explicat Vagit Alekperov, compania își revizuiește programul de dezvoltare pentru a-l ajusta la actualele condiții.

În ultimii ani, Lukoil s-a extins agresiv în afara Rusiei, pentru a compensa declinul producției interne de țiței. Recent, compania a achiziționat câteva active în Rusia și se concentrează pe proiectele interne.

Alekperov a declarat că Lukoil ar putea vinde unele active din Europa de Est dar a refuzat să ofere amănunte.

Compania operează rafinării în Bulgaria și România.

‘Ne optimizăm portofoliul de active. În prezent, compania se concentrează pe proiectele din Rusia’, a afirmat șeful Lukoil.

În iunie, acesta dădea asigurări că actuala criză nu a afectat relațiile grupului Lukoil cu țările occidentale unde este prezent. ‘Compania operează în 26 de țări din Europa, avem cinci mari unități, inclusiv patru rafinării, și în America unde avem un lanț de benzinării. În segmentul de producție, nu am observat nicio schimbare în atitudine, nici în rândul populației și nici în relația cu autoritățile din țările în care suntem prezenți’, a subliniat Alekperov.

Lukoil România este unul dintre liderii pieței petroliere românești, având o cotă de aproximativ 20% din piața totală de produse petroliere din România. În prezent, compania Lukoil România deține rafinăria Petrotel și comercializează carburanți printr-o rețea de 300 de stații de distribuție.  (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata