Lukoil şi Total vor exploata zăcământul de şisturi bituminoase Bazhenov, cel mai mare din lume

Gigantul petrolier francez Total SA şi grupul energetic rus Lukoil au semnat sâmbătă, 29 martie, un memorandum privind dezvoltarea zăcământului de şisturi bituminoase Bazhenov (Rusia), a declarat pentru agenţia rusă Interfax şeful Lukoil, Vagit Alekperov, transmite Reuters.

Vagit Alekperov, în declaraţiile făcute jurnaliştilor în Irak, la lansarea producţiei zăcământului petrolier West Qurna-2, nu a dat detalii suplimentare privind înţelegerea cu Total SA şi nu a precizat dacă acordul a fost semnat după ce Rusia a anexat Crimeea.

De asemenea Interfax a declarat că o sursă din conducerea Lukoil a afirmat că grupul energetic rus intenţionează să extragă anul acesta aproximativ 733.000 de barili de ţiţei din zăcământul de Bazhenov, pentru a compensa declinul producţiei în Siberia.

Și Rosneft, cel mai mare producător de petrol din Rusia, a semnat un acord cu grupul american ExxonMobil pentru dezvoltarea zăcământului de şisturi bituminoase Bazhenov, unde se află majoritatea rezervelor de şisturi bituminoase din Rusia. Departamentul energiei din SUA estimează că zăcământul Bazhenov este cel mai mare din lume.

Total deja este prezent în Rusia, unde deţine o participaţie de 16% în Novatek, cel mai mare producător de gaze naturale după Gazprom. Discuţiile dintre Total şi Lukoil au început înaintea anexării Crimeii de către Rusia, susţine FT.

Analiştii de la Merrill Lynch susţin că zăcământul de la Bazhenov ar putea pompa 500.000 de barili pe zi — aproximativ 5% din producţia curentă a Rusiei — şi ar putea aduce Guvernului 7 miliarde de dolari în venituri fiscale anuale.

Majoritatea marilor companii petroliere din Rusia — cum ar fi Lukoil, Rosneft şi Gazprom Neft — deţin terenuri pe Bazhenov şi au lansat proiecte pentru a începe exploatarea resurselor sale.

Potrivit firmei de consultanţă în domeniul energetic Wood Mackenzie, zăcământul Bazhenov ar conţine două trilioane de barili de petrol.

Grupul petrolier Lukoil este cea mai mare companie privată din Rusia din punct de vedere al veniturilor, cu o cifră de afaceri de 3.600 miliarde de ruble (111 miliarde de dolari) în 2012. Compania deţine patru rafinării mari pe teritoriul Rusiei şi trei în exterior.

Lukoil România este unul dintre liderii pieţei petroliere româneşti, având o cotă de aproximativ 20% din piaţa totală de produse petroliere din România. În prezent, compania Lukoil România deţine rafinăria Petrotel şi comercializează carburanţi printr-o reţea de 300 de staţii de distribuţie. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata