Malosse (CESE): Ameninţarea cu relocarea producţiei Renault din România este exagerată, dar îmbunătăţirea infrastructurii trebuie accelerată

Amenințarea cu relocarea producției Renault din România este exagerată, dar asta nu înseamnă că îmbunătățirea infrastructurii nu trebuie accelerată, având în vedere că lipsa autostrăzii costă compania 30 de euro în plus de mașină pentru transportul până în Ungaria, a declarat vineri președintele Comitetului Economic și Social European (CESE), Henri Malosse, în cadrul unei conferințe de presă organizată la finalul vizitei în România.

‘Guvernul a asigurat grupul Renault că autostrada va fi gata până în 2020, deși termenul inițial era 2018. Nu sunt reprezentantul Renault aici, dar investiția din România este una strategică, pe termen lung. Nu cred că faptul că se va depăși termenul cu 3 sau 6 luni după perioada limită va schimba ceva. (…) Amenințarea cu relocarea mi se pare exagerată, dar asta nu înseamnă că nu trebuie accelerată infrastructură necesară în fiecare țară’, a precizat Henri Malosse.

Pe de altă parte, el a menționat faptul că, în prezent, din cauza absenței autostrăzii, cheltuielile suplimentare ale companiei cu transportul până la granița cu Ungaria sunt de 30 de euro pe mașină.

În schimb, ‘în tabloul uzinelor Renault din întreaga lume, poziționarea din România este a patra, deci riscul de relocare este mai mult retoric’, a spus oficialul european.

Henri Malosse a punctat faptul că nu există motive pentru frânarea acestor investiții, mai ales că există fonduri europene aflate la dispoziția autorităților române pentru modernizarea infrastructurii, deși există încă probleme legate de aspectele juridice și, în special, de contestații.

Președintele Comitetului Economic și Social European (CESE), Henri Malosse, se va afla, în intervalul 15-18 aprilie, în România. Agenda vizitei a inclus întâlniri cu primul ministru și președintele țării, dar și cu reprezentanți ai societății civile — asociații patronale, sindicate, asociații studențești, ONG-uri, mass-media și bloggeri.

Principalele teme de discuție au fost legate de creștere economică, competitivitate, în special în domeniul energiei, industriei și infrastructurii, ocuparea forței de muncă și modul de funcționare a Comitetului Economic și Social din România. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata