Meraliyev: Am fi încântaţi să avem statul român partener la Rompetrol Rafinare

Acţionarul majoritar al companiei Rompetrol Rafinare continuă negocierile cu statul român în privinţa datoriei de 571 de milioane de euro a Rafinăriei Petromidia, directorul general al Rompetrol Grup, Saduokhas Meraliyev, declarându-se încântat să aibă statul român ca partener.

„Negocierile continuă. Nu am semnat nici o înţelegere cu Ministerul Finanţelor. Putem plăti sau converti obligaţiunile în acţiuni şi statul poate deveni partener. Am discutat despre o primă tranşă de 100 de milioane de euro, dar documentele finale nu au fost încheiate. Data limită pentru plata datoriei este 30 septembrie 2010.

Aş fi fericit să avem statul român ca partener la Rompetrol Rafinare. Dacă statul va vrea să vândă partea sa de acţiuni, noi vom avea drept de preempţiune”, a declarat directorul general al Rompetrol Grup.

Meraliyev a subliniat că această datorie poate fi considerată un împrumut de la Guvernul României, deoarece KazMunayGaz plăteşte dobândă la această sumă, care se ridică în prezent la 250 de milioane de dolari.

În perioada 2007 – 2009, Rompetrol Rafinare a înregistrat pierderi de 400 milioane dolari şi a realizat investiţii de 700 de milioane de dolari.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata