Mihai Aniţei: Pe o rază de 1.000 de kilometri nu va mai exista niciun producător de talia Azomureş

Directorul general al SC Azomureș SA Târgu Mureș, Mihai Aniței, a declarat, la Praga, în cadrul unei dezbateri organizate de compania cehă Chemoproject Nitrogen a.s., care modernizează instalația de uree a combinatului din Târgu Mureș, că, în urma investițiilor de peste 200 de milioane de euro, pe o rază de 1.000 de kilometri nu va mai exista un producător de talia societății pe care o conduce.

‘Investiția este foarte mare. În general, în zona industrială o investiție se amortizează între 10 și 15 ani, așa s-a făcut și calculul. Noi, după investiția asta, mai aveam și alte proiecte: stația de epurare, pe care am început-o deja, avem epurare pe zona de NPK și azotat de amoniu, pe aer, și probabil că vom începe și acidul. Teoretic, în 5 ani de zile vom avea un Azomureș nou (…) Lucrurile astea trebuiau făcute de mult. Noi am avut la dispoziție doar 2 ani să avem aceste lucruri, dar am avut o moștenire grea, care e destul de strânsă. Sincer, pe mine mă îngrijorează faptul că noi vrem să facem, am dovedit că am introdus banii aceștia și i-am pus la bătaie să facem, dar timpul presează și fiecare zi care trece este foarte importantă. Dacă lucrurile astea să făceau acum 5 sau 10 ani, eram departe acum (…) Practic din fabrica de uree nu va rămâne decât foarte puțin din zona umedă, se va schimba tehnologia total, vom trece de la prill, la granulat, care înseamnă cu totul altă tehnologie. Să zicem că pe o rază de 1.000 de kilometri nu există niciun producător. Este un alt produs. Este tot uree, dar alt produs, mult mai eficient pentru fermieri. Are partea de levigație mult mai bună’, a declarat Aniței.

Potrivit acestuia, în urma investițiilor Azomureș va devenit mai eficient, în sensul că se vor reduce substanțial emisiile poluante, se va mări capacitatea de producție și se va reduce consumul de gaz metan.

‘Astea sunt cele trei mari obiective ale acestei investiții. Practic vom avea un consum energetic pe tona de produs mult mai mic, vom avea o producție mai mare cu un alt produs și ne vom încadra în limitele legale de emisie. Este altă tehnologie. Nu facem o reparație a ceea ce avem. În cazul ureei este o altă tehnologie. Va fi o reducere a consumului energetic, cu cel puțin 15% mai mică pe tona de produs’, a susținut Mihai Aniței.

Directorul general al Azomureș a arătat că la Târgu Mureș se va produce în continuare uree, însă diferită de ceea ce se produce acum, în sensul că va fi mai densă și va avea granula mai mare și că în ciuda îmbunătățirilor, compania nu va scumpi produsul.

‘Avantajul granulei mai mari și uniforme este dată de faptul că îngrășământul se distribuie cu niște palete elicoidale care îl aruncă de la 15 la 30 de metri. Granula fiind constantă și mare pe teren se face o distribuție uniformă și constantă, iar eficiența fermierilor este mult mai mare. Deci nu vor fi mai fi zone în care pământul va fi ars, iar în alte zone nu vom avea deloc îngrășământ. Acesta este marele avantaj al acestui produs. Prețul pe piață al acestui produs va fi mai mare, datorită acestui avantaj, dar nu va crește pentru că Azomureș va face eficiență energetică’, a accentuat Mihai Aniței.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata