Miniştrii Mediului şi cel al Culturii verifică implementarea proiectului Roşia Montană Gold Corporation

Ministrul Mediului şi Pădurii, Laszlo Borbely, şi ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Kelemen Hunor, se află joi (29 aprilie 2010) în localitatea Roşia Montană, pentru a se edifica la faţa locului asupra modului de implementare a proiectului Roşia Montană Gold Corporation.

În prima parte a vizitei cei doi oficiali s-au aflat la iazurile de decantare Valea Seliştei şi Gura Roşiei alături de primarul din Roşia Montană, Eugen Furdui. Ministrul Mediului a remarcat printre altele că râul Abrudel este poluat, dar şi faptul că pe malurile acestuia sunt foarte multe PET-uri, propunând autorităţilor locale declanşarea unei campanii pentru strângerea deşeurilor.

Apoi, cei doi miniştri s-au deplasat la Galeria Orlea singura care poate fi vizitată şi în care a fost amenajat un muzeu. Galeria face parte din galeriile romane în care au fost descoperite tăbliţe cerate care atestă existenţa mineritului şi a localităţii Roşia Montană încă din anul 131, la acea vreme numindu-se Alburnus Maior. În zonă, galeriile din perioada romană însumează şapte kilometri dintr-un total al galeriilor de la Roşia Montană de 147 de kilometri.

Citește și
2 Comentarii
  1. Figaro spune

    Cred ca toate aceste actiuni nu fac altceva decat sa consolideze documentarea pentru proiectul RMGC pentru Rosia Montana iar odata aprobat sa se treaca in cel mai scurt timp la aplicarea lui.

  2. Nemes spune

    Din galeriile fostei exploatari se scurg in paraul Rosia in fiecare secunda, 20 litri ape foarte acide, iar de aici poluarea se se propaga in aval pe zeci de km in paraul Abrud, si apoi in Aries . Pe langa o tehnologie, proiectul RM va implementa tehnologii pentru epurarea apelor acide cat si pentru inlaturarea surselor de formare a acestora

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata