Moody’s a atribuit ratingul “Baa2” emisiunii de euro-obligaţiuni ce va fi emisă de LUKoil

Moody’s Investors Service a acordat LUKoil, al doilea mare producator de petrol din Rusia, ratingul temporar “Baa2” cu perspectiva stabila pentru viitoarea emisiune de euroobligatiuni ce va fi emisa de LUKoil, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.

Moody’s antic ipeaza ca scadenta emisiunii de euroobligatiuni nu va depasi zece ani. LUKoil ar putea folosi banii astfel obtinuti pentru refinantarea datoriilor existente, se arata in comunicatul agentiei de evaluare financiara. De aceea Moody’s nu anticipeaza nici o deteriorare a profilului financiar al LUKoil in urma emisiunii de euroobligatiuni. În acelasi timp Moody’s apreciaza ca emisiunea va avea un impact pozitiv asupra LUKoil, contribuind la o mai mare diversificare si centralizare a finantarii.

În prezent compania rusa LUKoil are un rating “Baa2” pe termen lung, cu perspectiva stabila.
Directorul general al LUKoil, Vagit Alekperov a declarat recent ca grupul american ConocoPhillips nu are de gând sa-si vânda participatia pe care o detine la LUkoil. “M-am intâlnit cu presedintele ConocoPhillips si am discutat aceasta chestiune. Nici consiliul director si nici managementul nu au luat, deocamdata, in cons iderare posibilitatea vânzarii pachetului de actiuni detinut la LUKoiľ, a explicat Vagit Alekperov.

Luna trecuta ConocoPhillips a anuntat ca isi va reduce cu 12% bugetul de cheltuieli de capital pentru 2010, in plus, in urmatorii ani va vinde active in valoare de 10 miliarde de dolari pentru a-si imbunatati pozitia financiara. Anuntul celor de la ConocoPhillips a alimentat speculatiile potrivit carora printre activele ce ar urma sa fie scoase la vânzare de compania americana se numara si pachetul de 20% din actiunile LUKoil.

LUKoil controleaza aproximativ 1,3% din rezervele mondiale de petrol si 2,3% din productia mondiala de titei brut, principalele sale zacaminte fiind amplasate in Vestul Siberiei. Compania asigura 18% din productia de petrol a Rusiei si tot atât din capacitatea de rafinare a Rusiei.
Pe piata regionala, LUKoil are capacitati de rafinare la Ploiesti, Burgas (Bulgaria), Odessa (Ucraina) si lanturi de benzinarii in România, Bulgaria, Moldova, Ucraina si Turcia. În România, LUKoil detine o rafinarie, 300 de benzinarii si opt depozite de carburanti, cota sa fiind de 25% din piata locala.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata