Naftogaz Ukrainî a înaintat o plângere împotriva Gazprom la Curtea de Arbitraj de la Stockholm

Naftogaz Ukrainî a înaintat o plângere împotriva Gazprom la Curtea Internațională de Arbitraj de la Stockholm, cerând stabilirea unui preț echitabil la gazul livrat de compania rusă Ucrainei, informează RIA Novosti și Interfax.

De la data de 1 aprilie, prețul la gaz pentru Ucraina a crescut de la 268,5 la 485 de dolari pe mia de metri cubi, după anularea a două reduceri anterioare. Kievul insistă asupra revenirii la prețul de 268,5 dolari.

În plângerea Naftogaz Ukrainî se solicită de asemenea ca holdingului Gazprom să i se ceară suma plătită în plus de partea ucraineană pentru gazul rusesc livrat acesteia din 2010. Potrivit Naftogaz, această sumă se ridică la 6 miliarde de dolari.

Citeste si:  Chelsea Clinton a născut cel de-al doilea copil

Înainte de aceasta, compania Gazprom anunța la rândul său că s-a adresat Curții Internaționale de Arbitraj din Stockholm, în vederea obligării Naftogaz Ukrainîi la achitarea unei datorii de 4,5 miliarde de dolari. În afară de aceasta, holdingul rus a introdus, începând de luni orele 10:00, regimul de plăți în avans pentru livrările de gaz în Ucraina.

La ora actuală, consumatorii europeni de gaz primesc gaz rusesc la capacitate totală. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner