NASA premiază cu 1,5 milioane de dolari cel mai bun robot autonom de explorare

NASA pune la bătaie în această săptămână un premiu de 1,5 milioane de dolari pentru echipa de ingineri și inventatori care a reușit să construiască cel mai eficient robot autonom, capabil să navigheze singur într-un câmp de explorare care imită peisajul extraterestru selenar sau marțian și să adune mostre geologice fără niciun fel de ajutor uman, conform SPACE.com.

În timp ce roboții din actuala generație dedicată explorării spațiale, așa cum este cazul roverului robotizat Curiosity, aparținând NASA, pot îndeplini anumite sarcini în mod autonom, ei sunt dependenți totuși de comenzile primite de la operatorii rămași în centrele de control ale misiunii de pe Pământ. Obiectivul concursului denumit „NASA’s 2014 Sample Return Robot Challenge” este de a expune tehnologia care permite roboților să se deplaseze și să adune mostre din diferite tipuri de teren, în mod complet autonom.

La concursul care începe miercuri s-au înscris 18 echipe. Concursul este organizat în campusul Institutului Politehnic Worcester, din Massachusetts.

„De abia așteptăm să vedem ce vor reuși roboții acestor 18 echipe, pornind de la lecțiile învățate în primii doi ani ai competiției”, a comentat Sam Ortega, manager al programului „NASA’s Centennial Challenges”. „Sperăm că această întrecere va fi un succes și că mai multe echipe vor reuși să treacă de primul nivel pentru că adevăratele provocări, cele care aduc premii, încep abia de la nivelul 2”, a mai adăugat el.

Un robot va încheia cu succes primul nivel al competiției dacă va putea reveni pe platforma de start cu o mostră intactă de sol sau rocă, în interval de timp de 30 de minute, conform regulamentului întocmit de NASA. Echipele care vor încheia cu succes primul nivel, vor trece la cel următor, care are drept obiectiv revenirea pe platforma de start cu cel puțin două mostre intacte, în interval de timp de 2 ore.

Premierea va avea loc la 14 iunie, în cadrul Festivalului TouchTomorrow, desfășurat în campusul aceleiași universități. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata