Negocierile dintre Electrica şi Fondul Proprietatea s-au încheiat fără un acord

Electrica SA a făcut o ofertă fermă de 790 milioane lei pentru o potenţială achiziţie a participaţiilor minoritare deţinute de Fondul Proprietatea la cele trei filiale de distribuţie ale Electrica şi la subsidiara de furnizare, sub preţul de 875 milioane propus de FP, motiv pentru care cele două părţi nu au reuşit să ajungă la un acord în negocieri.

„Electrica SA şi Fondul Proprietatea nu au ajuns la un acord în negocierile purtate pentru o potenţială achiziţie a participaţiilor minoritare deţinute de FP în cele trei filiale de distribuţie ale Electrica şi la subsidiara de furnizare. În conformitate cu mandatul primit din partea acţionarilor de a face public preţul oferit, fie el acceptat sau nu de Fondul Proprietatea, anunţăm că oferta fermă a Electrica SA a fost de 790 milioane lei (equity value). În opinia noastră, această ofertă reflectă condiţii comerciale acceptabile ambelor părţi şi este fundamentată pe înţelegerea solidă a operaţiunilor societăţilor şi cunoaşterea riguroasă a mediului de reglementare. De altfel, propunerea Electrica SA a fost în linie cu oferta fermă a Fondului Proprietatea din martie 2015 (când cele două părţi au mai purtat o rundă de negocieri) şi cu discuţiile de dată recentă. Oferta FP de 875 milioane lei (equity value) nu surprinde, din punctul nostru de vedere, modificările cadrului de reglementare survenite ulterior datei evaluării în scopul actualizării Valorii Activului Net (VAN) şi nu are la bază un nivel rezonabil de predictibilitate asupra mediului de reglementare, în lumina modificărilor inopinate recent aprobate de ANRE. În aceste condiţii, considerăm că preţul propus de FP nu este susţinut de o estimare a performanţelor pe termen mediu şi lung ale societăţilor şi, mai mult, este unul superior chiar Valorii Activului Net”, precizează reprezentanţii Electrica SA, într-un comunicat remis, luni.

Directorul general al companiei, Iuliana Andronache, a subliniat că există diferenţe între aşteptările Electrica şi cele ale FP, fiecare parte urmărind satisfacerea intereselor acţionarilor şi investitorilor săi.

‘În continuare, între aşteptările noastre şi cele ale reprezentanţilor Fondului Proprietatea există diferenţe. Este normal ca ambele părţi să urmărească satisfacerea intereselor acţionarilor şi investitorilor săi. Chiar dacă negocierile nu s-au finalizat cu succes nici de data aceasta, Electrica şi Fondul Proprietatea rămân parteneri în continuare, în adevăratul sens al cuvântului. Doresc să asigurăm toate părţile interesate că vom continua procesul de analiză al unor oportunităţi de investiţii, pe care însă dorim să le derulăm doar în condiţii avantajoase pentru Electrica’, a spus Iuliana Andronache.

Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor Electrica SA, desfăşurată în data de 10 noiembrie 2015, a aprobat mandatarea Consiliului de Administraţie al Electrica SA pentru a începe negocierile cu Fondul Proprietatea (FP) pentru achiziţionarea de către Electrica a întregii participaţii deţinute de FP la capitalul social al filialelor Electrica, respectiv Electrica Distribuţie Muntenia Nord (21,99%), Electrica Distribuţie Transilvania Nord (22%), Electrica Distribuţie Transilvania Sud (21,99%) şi Electrica Furnizare SA (22%).

Conform mandatului, preţul oferit Fondului Proprietatea trebuia să ţină seama exclusiv de argumentele economice existente pentru această achiziţie. De asemenea, la momentul finalizării procesului de negociere, Consiliul de Administraţie este obligat să facă public preţul oferit, fie el acceptat sau nu de către Fondul Proprietatea, împreună cu argumentaţia economică care a stat la baza ofertei.

Procesul de negociere trebuia încheiat până la data de 31 martie 2016. Aprobarea încheierii efective a contractului (inclusiv termenii specifici ai acestuia) ar fi urmat să fie decisă de Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor.

Societatea de distribuţie şi furnizare a energiei electrice Electrica SA este lider pe piaţa de distribuţie şi furnizare a energiei electrice din România, precum şi unul dintre cei mai importanţi jucători din sectorul serviciilor energetice. Poziţia de top este susţinută atât de rezultatele economice, cât şi de o experienţă în domeniu ce se întinde pe aproape 120 ani. Electrica SA are o arie de cuprindere naţională — cu organizare zonală în 3 zone, pentru distribuţia şi furnizarea energiei electrice: Transilvania Nord, Transilvania Sud, Muntenia Nord şi pe cuprinsul întregii ţări pentru întreţinere şi servicii energetice. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata