Niciun investitor nu s-a înscris în cursa pentru privatizarea Oltchim; continuă discuţiile cu chinezii

Niciun investitor nu s-a înscris în cursa pentru preluarea Oltchim până vineri, 6 iunie, când a expirat termenul pentru depunerea ofertelor, însă autoritățile continuă discuțiile cu compania chineză care s-a arătat până acum interesată de preluarea combinatului petrochimic, au declarat, vineri, surse din domeniu.

Ministrul Economiei, Constantin Niță, efectuează în perioada 6 — 13 iunie o vizită oficială în Republica Populară Chineză, potrivit unui comunicat al ministerului de resort, remis, joi.

A doua parte a vizitei, din intervalul 9-13 iunie, este dedicată întâlnirilor cu reprezentanții mai multor companii chineze interesate să investească în România, printre care și Junlun Petroleum, care s-a arătat până acum interesată de preluarea Oltchim.

Guvernul nu va închide niciodată Oltchim, iar dacă niciun investitor nu va depune oferte până vineri, procesul de privatizare va fi prelungit, a declarat, marți, Constantin Niță, ministrul Economiei, prezent la o conferință pe tema investițiilor în energie.

‘Am un mesaj foarte clar: Guvernul nu va închide niciodată Oltchim. Este o companie viabilă, care are piață și care trebuie restructurată, lucru care este posibil’, a spus Niță.

Potrivit acestuia, Guvernul are un plan B în cazul în care până vineri, 6 iunie, niciun investitor nu se înscrie în cursa pentru achiziția combinatului.

‘În acest caz, vom amâna privatizarea pentru o perioadă mai lungă pentru a face câteva restructurări. Vom căuta finanțare pentru a pune în funcțiune o linie sau două de producție, care să permită combinatului să nu mai înregistreze pierderi’, a adăugat Niță.

El a mai spus că sunt investitori care și-au manifestat dorința de a cumpăra Oltchim la pachet cu rafinăria Arpechim. Deținută de Petrom, rafinăria este închisă din 2009, însă este principalul furnizor de materii prime a Oltchim.

Oltchim este cel mai mare agent economic din Vâlcea și se află în insolvență din ianuarie 2013.

Termenul pentru depunerea ofertelor de către investitorii interesați să cumpere Oltchim este vineri, 6 iunie.

Activele viabile ale combinatului au fost evaluate la 305 milioane de euro. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata