Nicolae Popa va fi citat în Indonezia în dosarul FNA

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) au decis miercuri (27 ianuarie 2010), citarea în Indonezia a fostului director al GELSOR Nicolae Popa, în procesul privind recursul formulat de Ioana Maria Vlas la decizia instanţei inferioare care a decis menţinerea pedeapsei de opt ani de închisoare primită de aceasta în dosarul prăbuşirii Fondului Naţional de Acumulare (FNA).

Vlas şi-a retras, la termenul de miercuri, recursul prin care s-a menţinut pedeapsa de opt ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune, deoarece aceasta doreşte să ceară contopirea pedepsei de 8 ani de închisoare din dosarul FNA cu cea de 10 ani de închisoare primită în dosarul Fondului Naţional de Investiţii.
Judecătorii ÎCCJ au stabilit următorul termen al procesului pe data de 19 mai.

Cererea de extrădare din Republica Indonezia în România a lui Nicolae Popa, arestat provizoriu la 2 decembrie 2009, a fost transmisă, împreună cu documentele în susţinerea acesteia, Ambasadei României la Jakarta pe 9 decembrie 2009 şi înaintată autorităţilor competente din Indonezia.
Extrădarea a fost solicitată în vederea punerii în executare a pedepsei închisorii de 15 ani aplicată inculpatului Nicolae Popa pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune în formă continuată şi delapidare, în dosarul privind prăbuşirea FNI.

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au decis, pe 3 iunie 2009, să menţină pedeapsa de opt ani de închisoare primită de Ioana Maria Vlas pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune în dosarul prăbuşirii FNA. De asemenea, magistraţii au menţinut pedeapsa de 12 ani de închisoare primită de Nicolae Popa din partea Tribunalului Bucureşti.
Instanţa a obligat inculpaţii la plata unor despăgubiri, în solidar cu SC Sov Invest SA, SC Gelsor SA, către părţile civile, în funcţie de numărul de unităţi de fond deţinute la FNA.

Ioana Maria Vlas a fost audiată la CAB în acest dosar pe 21 ianuarie 2009. În declaraţia dată atunci în faţa instanţei, Maria Vlas l-a acuzat pe omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu că este vinovat de prăbuşirea FNA. Ea a susţinut, în cursul audierilor de la Curtea de Apel Bucureşti, că, după ce a plecat din ţară, de la FNA „s-au luat bani cu sacoşa”, iar singurul vinovat este Sorin Ovidiu Vântu, care trimitea aceşti bani la Gelsor.

Pe 6 iunie 2008, magistraţii Tribunalului Bucureşti au condamnat-o pe Ioana Maria Vlas la opt ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în dosarul FNA.
Fondul Naţional de Acumulare a fost înfiinţat în februarie 1999 şi a funcţionat până la jumătatea anului 2000, când Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a retras autorizaţia de funcţionare a SOV Invest, societate de administrare a FNA, precum şi a Fondului Naţional de Investiţii (FNI), ca urmare a scandalului creat de prăbuşirea acestuia.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata