Nicolescu: Remus Borza ar trebui să returneze bonusul de 2,2 milioane de euro pentru insolvenţa Hidroelectrica

Administratorul judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza, ar trebui să returneze onorariul de 2,2 milioane de euro încasat anul trecut la ieșirea din insolvență a companiei, urmând ca Adunarea Creditorilor să îi aprobe un nou onorariu pe care să îl primească la închiderea definitivă a insolvenței, a declarat, miercuri, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, prezent la un forum pe teme energetice, organizat de Institutul Aspen.

‘Domnul Borza a încasat un onorariu de 2,2 milioane de euro la ieșirea din insolvență a Hidroelectrica (în iunie 2013 — n.r.), însă compania a reintrat în insolvență (în februarie 2014 — n.r.) Din punct de vedere principial, domnul Borza ar trebui să returneze onorariul de performanță de 2,2 milioane de euro, iar Adunarea Creditorilor să rediscute un nou sistem de bonusuri. Sper ca domnul Borza să înțeleagă că este nevoie să fim principiali și să accepte să returneze bonusul. Nimeni nu trebuie să se cramponeze de bonusuri’, a spus Nicolescu.

El a precizat că decizia va fi luată în Adunarea Creditorilor, unde reprezentanții Departamentului pentru Energie sunt minoritari.

Administratorul judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza, a convocat miercurea trecută Adunarea Generală a Creditorilor, singurul punct de pe ordinea de zi fiind aprobarea unui onorariu de performanță de 3,2 milioane de euro, la care se va adăuga TVA, pentru întreaga procedură de insolvență a companiei, potrivit convocatorului ședinței, obținut de AGERPRES.

Creditorii au decis amânarea deciziei cu o săptămână.

Joia trecută, Remus Borza declara, pentru AGERPRES, că va demisiona din această funcție dacă Adunarea Creditorilor nu îi va aproba onorariul cerut de 3,2 milioane de euro plus TVA. Din acesta, 2,2 milioane de euro reprezintă reconfirmarea bonusului încasat deja, iar un milion de euro reprezintă bonusul pe care îl va încasa la următoarea ieșire din insolvență a companiei.

‘Dacă nu mi se aprobă onorariul nici săptămâna viitoare, îmi voi depune mandatul. Trebuie să apăr această profesie. Nu pot face muncă patriotică’, a spus Borza.

Potrivit acestuia, legislația din domeniul insolvenței prevede onorarii între 3% și 10% din sumele distribuite creditorilor, iar el, în primul mandat de administrator judiciar al Hidroelectrica, a încasat doar 0,22%.

‘Aceasta spre deosebire de administratorul judiciar de la RAAN, care încasează 4%, și de cel de la Oltchim, care are 5%’, a completat Borza.

El a mai spus că acest mandat al său va fi mai lung decât primul, care a durat un an, și mult mai complicat.

‘Hidroelectrica va ieși din insolvență abia în mai-iunie anul viitor, în principal din cauza litigiilor pe care le avem cu băieții deștepți din energie cărora le-am reziliat contractele’, a explicat Borza.

Hidroelectrica s-a aflat pentru prima dată în insolvență în perioada 20 iunie 2012 — 26 iunie 2013.

Euro Insol a încasat bonusul de 2.265.538 euro la ieșirea companiei din insolvență în data de 26 iunie 2013.

Curtea de Apel București a dispus, la finele lunii februarie 2014, reîntoarcerea companiei în insolvență, după ce procesul de închidere a insolvenței a fost contestat în instanță.

În ședința din 7 mai 2014, creditorii Hidroelectrica au amânat reconfirmarea onorariului de 2.265.538 euro. Totodată, ei au aprobat onorariul fix de 50.000 de euro pe lună plus TVA.

Printre creditorii Hidroelectrica se numără: Ministerul Economiei, Nuclearelectrica, Administrația Națională Apele Române, ING, Banca Comercială Română, BRD Groupe Societe Generale, Citi Bank și Unicredit. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata