Nokia a plătit milioane de euro pentru a proteja codul sursă al sistemului de operare Symbian

Producătorul finalndez de echipamente de telecomunicații Nokia a plătit mai multe milioane de euro unor persoane care în urmă cu șase ani au amenințat că vor dezvălui codul sursă al sistemului de operare Symbian, a informat marți postul de televiziune finalndez MTV, transmite Reuters.

Poliția finlandeză a confirmat că investighează un caz de șantaj și că acest caz este în continuare deschis. ‘Investigăm un caz de șantaj, iar Nokia este partea vătămată’, a declarat inspectorul șef Tero Haapala, care a refuzat însă să ofere alte detalii.

Postul de televiziune MTV susține că șantajiștii au dobândit codul de criptare pentru sistemul de operare Symbian și au amenințat Nokia că îl vor face public. Dacă acest lucru s-ar fi întâmplat altcineva ar fi putut scrie un cod suplimentar pentru Symbian, inclusiv posibile mesaje de tip malware, care nu ar fi putut fi distinse de partea legitimă a programului software.

După încercarea de șantaj, Nokia a contactat poliția și a fost de acord să livreze banii într-o parcare din orașul Tampere, centrul Finlandei. Banii au fost ridicați însă poliția a pierdut urma făptașilor, susține MTV.

În anul 2007, Nokia controla aproape jumătate din piața telefoanelor smartphone, iar sistemul de operare Symbian era utilizat și de alți producători de telefoane. Ulterior Nokia a renunțat la sistemul său de operare Symbian și a utilizat sistemul Windows dezvoltat de Microsoft pentru ca anul trecut grupul american să cumpere toate operațiunile de telefonie mobilă ale Nokia pentru 5,6 miliarde de euro. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Nokiasistem de operareSymbian
Comentarii (0)
Adaugă comentariu