Nu există destui bani pentru compania care va asigura obligatoriu casele

Cele 15 companii de asigurări care sunt interesate să constituie PAID (Pool de Asigurare Împotriva Dezastrelor) – compania care va emite poliţele obligatorii pentru locuinţe propun ca nivelul capitalului social minim al acesteia să fie de numai 6 milioane de euro, au declarat  surse din piaţă.

Comisia de Supraveghere a Asigurărilor intenţiona ca această companie să aibă o capitalizare de 12 milioane de euro, cifra prevăzută într-un proiect de act normativ.

CSA este instituţia care emite actele normative ce vor reglementa existenţa PAID şi încheierea asigurărilor obligatorii pentru locuinţe.

Asigurătorii interesaţi să devină acţionari la PAID au format un grup de iniţiativă pentru a demara constituirea acestei companii. Sumele cu care aceste societăţi pot participa la capitalul viitoarei companii sunt departe de cifra de 12 milioane de euro propusă de CSA. Din această cauză, grupul de iniţiativă propune Comisiei ca PAID să aibă un capital social minim de numai şase milioane de euro.

Concomitent, grupul propune Comisiei să impună şi un nivel minim de participare la capitalul social al PAID în valoare de circa 250.000 de euro. O astfel de contribuţie ar echivala cu un pachet de aproximativ 4% din acţiunile PAID, în cazul în care capitalul social ar fi de şase milioane de euro.

Poliţele obligatorii

– vor acoperi numai trei riscuri catastrofice: cutremur, inundaţii şi alunecări de teren
pentru apartamente şi vile, poliţele vor costa 20 euro şi vor acoperi suma de 20.000 de euro
pentru case din chirpici vor costa 10 euro, iar despăgubirea maximă va fi de 10.000 de euro
– trebuie încheiate şi de către proprietarii care au cumpărat deja asigurări facultative pentru locuinţele lor

Sursa: Capital

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata