O companie italiană de lactate vinde bonduri garantate cu parmezan

O cooperativă italiană specializată în produse lactate a vândut bonduri garantate cu parmezan, un exemplu rar al modului în care o firmă mică reuşeşte să obţină finanţare de pe pieţele de capital, transmite Reuters.

Recesiunea cu care s-a confruntat Italia în ultimii trei ani a blocat creditarea bancară iar Guvernul premierului Matteo Renzi încearcă să încurajeze firmele să obţină bani din alte surse şi să profite de redresarea economiei.

Producătorul de brânză 4 Madonne Caseificio dell’Emilia din regiunea Emilia-Romagna — renumită pentru gastronomia sa — a anunţat marţi că a obţinut şase milioane de euro (6,55 milioane de dolari) în urma emiterii de mini-bonduri garantate cu roţi de parmezan — cel mai cunoscut sortiment de brânză din Italia.

Compania va folosi banii pentru îmbunătăţirea facilităţilor de producţie şi promovarea parmezanului.

Peste 95% din firmele italiene au mai puţin de 10 angajaţi şi în mod tradiţional se bazează pe creditarea bancară pentru finanţare. Dar disponibilitatea băncilor de a furniza împrumuturi s-a erodat din cauza majorării creditelor neperformante acumulate în timpul recesiunii astfel încât companiile mici obţin mai greu finanţare.

Guvernul de la Roma are ca obiectiv stimularea creditării, pentru a sprijini redresarea economiei, care a înregistrat anul trecut un avans de 0,8%, conform estimărilor.

Randamentul bondurilor este de 5% pe an până când ajung la scadenţă, în ianuarie 2022. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata