Obiectivele de mediu pot fi îndeplinite doar cu mix de energie nucleară și regenerabilă

 Reglementările implementate, în prezent, în sectorul energiei, nu fac față obiectivelor pe care tot noi le-am impus, este nevoie de o schimbare majoră a sistemului energetic, a declarat Daniela Lulache, șefa politicii și coordonării Agenției pentru Energie Nucleară a OECD, la o conferință de profil.

“Reglementările pe care le avem, astăzi, implementate, nu fac față obiectivelor pe care tot noi le-am impus. Avem nevoie de o mare tranziție, care să se vadă în decarbonizare, în facilitarea investițiilor care să permită acest lucru. Totuși, investițiile necesare pentru această schimbare sunt, în prezent, insuficiente. Avem nevoie de decarbonizare, de facilitarea investițiilor care să permită acest lucru, de prețuri competitive în domeniul energiei, de menținerea temperaturii globale la 2 grade Celsius,” a spus oficialul OECD.

Totodată, Daniela Lulache a menționat că, pe piața energiei, nu se ia în considerare costurile de sistem, ci doar pe cele de producție, situație care nu corespunde cu realitățile sectorului. “Trebuie să avem reglementări care să asigure securitatea energetică și sustenabilitatea mediului. Această tranziție presupune o schimbare majoră a sistemului energetic.Una dintre observații este că, pe piețele energiei, nu se abordează decât tema costului de producție, care este total nealiniată cu realitățile pieței, dar nu se vorbește deloc despre costurile de sistem. Evoluția costurilor de sistem ar aduce un cost de 40-50 de dolari într-un scenariu de penetrare a energiei regenerabile. Atunci când avem o evoluție a costurilor de sistem, vom avea și o majorare a prețului energiei. Experții spun că o penetrare de 75% a energiei regenerabile este negestionabilă tehnic, sistemele încă nu pot face față unui astfel de grad de penetrare”, a explicat ea.

Oficialul OECD a menționat faptul că tranziția necesară în domeniul energiei nu se poate realiza în absența energiei nucleare. “Nu putem să atingem aceste limite în absența energiei nucleare. Fie renunțăm la obiectivele de mediu, fie avem un mix intre energia regenerabilă și cea nucleară, pentru a ajunge la niste costuiri cât mai sustenabile care să permită creșterea economiei pe o planetă sănătoasă. Implementarea unui preț robust al carbonului este o măsură ce poate fi implementată foarte repede și poate avea efecte imediate. De asemenea, competitivitatea și liberalizarea pieței energiei permit reducerea prețurilor pe piață, însă nu sprijină investițiile atat de necesare. Nu se poate ajunge nicăieri fără investiții, iar ele, în condițiile actuale de piață sunt nerealizabile. Avem nevoie de regelementări pentru atât pe piața de energie, cât și în sistemul de transport și distribuție”, a conchis Lulache

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata