Oferta publică Electrica s-a încheiat cu succes; gradul de suprasubscriere este de peste 200%

Etapa de subscriere pentru oferta publică de acțiuni Electrica s-a încheiat cu succes iar gradul de suprasubscriere este de peste 200%, a declarat joi, într-o conferință de presă, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.

El a adăugat că suma totală va fi comunicată după încheierea discuțiilor privind alocarea unei cote mai mari de acțiuni pentru micii investitori.

Potrivit lui Gabriel Dumitrașcu, director general al Direcției Generale de Privatizare și Administrare a Participațiilor Statului, pe tranșa investitorilor instituționali 25% dintre subscrieri sunt ale investitorilor români — fonduri de pensii și, în premieră, SIF-urile, 23% — investitori instituționali din Marea Britanie, 17% — din Polonia și 13% din SUA.

România vrea să obțină cel puțin 1,95 miliarde de lei de pe urmă vânzării unui pachet majoritar la distribuitorul de energie electrică. Statul român a oferit 177 milioane noi acțiuni Electrica urmând ca, după vânzare, participația statului să se reducă la aproximativ 48,8%.

Oferta publică inițială prin care Electrica a scos la vânzare 51% din acțiuni s-a încheiat pe 25 iunie, iar pe tranșa micilor investitori sunt disponibile 7% din acțiuni (12,4 milioane de acțiuni), în timp ce investitorilor mari de retail le sunt destinate 8% (14,1 milioane) din titlurile din operațiune. Oferta a început la prețuri cuprinse între 11 lei/ titlu și 13,5 lei/ titlu, compania vizând să atragă minim 435 milioane euro. Fără a fi luate în calcul eventualele discounturi care ar putea fi acordate micilor investitori, valoarea ofertei este cuprinsă între aproximativ 1,949 miliarde lei (443,3 milioane euro) și 2,392 miliarde lei (544,1 milioane euro).

Prețul la care se închide oferta va fi anunțat în perioada următoare. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata