Oficial, o ducem mai bine: numărul insolvenţelor a scăzut cu 14%

Vestea nu este neapărat extraordinară, deoarece şi în primul trimestru din anul 2013 numărul insolvenţelor era mai redus decât în perioada similară a anului 2012, dar în a doua parte a anului 2013 situaţia s-a schimbat radical

– Oamenii de afaceri nu mai au încredere în plata cu cecuri şi bilete la ordin, acesta fiind motivul reducerii numărului şi valorii incidentelor de plată

 

Conform unui nou studiu „Coface România”, în primul trimestru al acestui an au intrat în insolvenţă 5.929 companii româneşti, în scădere cu circa 14% comparativ cu perioada similară a anului trecut, când fuseseră deschise 6.910 de insolvenţe noi, şi cu 17% mai puţin decât în primul trimestru al anului 2012.

Cele mai afectate sectoare

Productia si furnizarea de energie electrica şi termica, apa şi gaze, industria extractiva si constructiile au fost cele mai afectate sectoare de activitate, raportat la numarul firmelor active. Primele 10 sectoare care inregistrau si in ultimii ani cel mai mare numar al firmelor aflate in insolventa raman neschimbate, singurele modificari fiind la nivel de ordine in cadrul topului, dar cu variatii de una, maximum doua pozitii.

Sectorul productiei si furnizarii de energie electrica, precum si cel al industriei extractive inregistreaza valori mari pentru acest indicator din cauza unui efect de baza negativ, numarul de companii active fiind destul de redus. Astfel, urmatoarele sectoare care inregistreaza cele mai multe insolvente raportate la numarul companiilor active sunt: Constructiile, Fabricarea produselor textile, Industria alimentara si a bauturilor (in special Industria procesarii de carne) si HORECA. De mentionat ca aceleasi sectoare au fost incluse in topul sectoarelor cu cele mai ridicate valori pentru acest indicator si pentru ultimii 2 ani, ceea ce indica persistenta unor probleme sistemice structurale.

Nicio insolvenţă pentru companii cu afaceri de peste 100 milioane de euro

În primul trimestru al acestui an au fost consemnate 167 de firme insolvente cu cifra de afaceri mai mare de 1 milion de euro, comparativ cu 192 in aceeasi perioada a anului anterior. Desi in scadere, comparativ cu anul anterior, numarul firmelor insolvente in primul trimestru al anului curent, care au inregistrat o cifra de afaceri mai mare de 1 milion de euro este inca la un nivel ridicat. Dar, este important sa mentionam ca nu au fost inregistrate insolvente in randul companiilor cu cifra de afaceri mai mare de 100 milioane de euro, in conditiile in care in perioada similara a anului anterior, 4 astfel de companii au intrat in insolventa.

Numărul insolvenţelor a crescut cu 27% în Bucureşti

Distributia teritoriala a cazurilor de insolventa din primul trimestru al anului curent nu a suferit modificari importante fata de situatia existenta in aceeasi perioada a anului anterior. Astfel, cele mai afectate 3 zone din punctul de vedere al numarului de insolvente inregistrate in 2014 au fost Bucuresti, Sudul si respectiv Centrul tarii, acestea concentrand aproximativ jumatate din totalul insolventelor inregistrate in perioada analizata.

Singura zona in care numarul de insolvente inregistrate in primul trimestru din anul curent a crescut fata de aceeasi perioada a anului anterior este Bucuresti, avansul de 27% fiind unul semnificativ. Zonele cu cele mai mari scaderi sunt N-E (-34%), S-E (-33%) si N-V (-30%).

A scăzut încrederea între partenerii de afaceri

Mediul economic prezinta in continuare provocari pentru companiile private din perspectiva riscului de credit, dar exista auspicii care indica intrarea intr-un nou ciclu de stabilizare si imbunatatire a disciplinei de plata.

Datele raportate de BNR privind instrumentele refuzate la plata confirma o reducere a incidentelor de plata, in conditiile in care atat numarul, cat si valoarea refuzurilor la plata inregistrate in primul trimestru al anului curent sunt in scadere cu aproximativ 30% fata de aceeasi perioada a anului anterior. Dar, aceasta reducere nu poate fi interpretata drept o confirmare a imbunatatirii disciplinei la plata, putand fi cauzata si de o reticenta a companiilor de a mai folosi aceste instrumente (bilete la ordin sau CEC-uri), in conditiile in care increderea intre partenerii de afaceri a scazut in anul 2013.

Situatie INSOLVENTE – trimestrul I 2014

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata