OMV Petrom a primit amenzi de 270.000 de lei în urma poluărilor cu ţiţei de pe râul Cotmeana

27

Societatea OMV Petrom a primit amenzi în valoare totală de 270.000 de lei în urma poluărilor accidentale cu țiței de pe râul Cotmeana, produse în zilele de 22 și 25 februarie, a anunțat marți prefectul județului Argeș, Mihail Oprescu.

Garda de Mediu a aplicat societății poluatoare două sancțiuni contravenționale de câte 100.000 de lei, alte două amenzi, de câte 35.000 de lei, fiind aplicate de Administrația Bazinală de Apă (ABA) Argeș Vedea.

Am fi preferat ca aceste sume să fi fost investite în partea de modernizare a instalațiilor și infrastructurii operatorului OMV Petrom, astfel încât dezastrele ecologice să fie evitate. Tocmai de aceea cer o analiză complexă și atenție maximă din partea tuturor instituțiilor, care sunt obligate și îndreptățite să verifice și să constate problemele care pot duce la efecte mult mai grave decât cele la care am asistat”, a declarat prefectul.

În ceea ce privește situația de pe râul Cotmeana, verificările efectuate de instituțiile abilitate au arătat că apa a fost curățată de substanțele poluante.

„A fost declarată încheiată această poluare, din punctul de vedere al luciului de apă fiind consemnate înlăturarea efectelor poluării pe toată lungimea râului Cotmeana. În cursul zilei de astăzi vom primi și raportul întocmit de comisarii Gărzii de Mediu Argeș, în care vom putea vedea stadiul îndeplinirii măsurilor de ecologizare dispuse în urma controalelor efectuate de aceasta instituție, fiind vizați toți factorii de mediu”, a precizat Oprescu.

Poluarea din data de 25 februarie s-a întins pe aproximativ 13 kilometri din cursul râului Cotmeana și a fost provocată de producerea unei avarii pe conducta de transport țiței Cocu — Poiana Lacului. Un incident similar s-a produs și pe 22 februarie, când aproximativ 300 de litri de țiței s-au scurs în râul Cotmeana, în zona localităților Cocu și Poiana Lacului, poluarea afectând cursul de apă și malurile pe o lungime de 10 kilometri.

Administrațiile locale din comunele Cocu, Poiana Lacului, Săpata și Lunca Corbului au fost informate despre cele două poluări accidentale, având obligația de a monitoriza fenomenul și de a informa populație asupra interzicerii folosirii apei din râul Cotmeana, până la remedierea situației. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News