Paralizarea traficului aerian costă acest sector peste 200 de milioane de dolari pe zi

Paralizarea traficului aerian cauzată de norul de cenuşă vulcanică costă acest sector peste 200 de milioane de dolari (147,3 de milioane de euro) pe zi, a estimat sâmbătă (17 aprilie 2010) Asociaţia Internaţională de Transport Aerian (IATA), relatează AFP.

Pe de altă parte, compania aeriană finlandeză Finnair a estimat vineri la 2 milioane de euro pe zi impactul financiar al norului de cenuşă vulcanică provenit din Islanda, pierderile companiilor concurente regionale SAS şi Norwegian fiind de asemenea de mai multe milioane de euro, potrivit estimărilor din presă.
Finnair, care a anulat vineri peste 430 de zboruri, a indicat într-un comunicat că va înceta să mai plătească salariile ‘după două săptămâni, dacă situaţia va continua şi va împiedica desfăşurarea normală a activităţii’. În urma suspendării plăţii salariilor, pierderile zilnice vor scădea la un milon de euro, potrivit Finnair.

Potrivit revistei de specialitate în traficul aerian, Boarding.dk, costul suspendării traficului se ridică la 120 de milioane de de coroane daneze (16 milioane de euro) pentru cea mai importantă companie sandinavă, SAS, şi la 30 de milioane de coroane (4 milioane de euro) pentru companie norvegiană low-cost Norwegian.

Nici SAS şi nici Norwegian nu au oferit încă estimări oficiale ale pierderilor survenite în urma perturbării fără precedent a traficului deasupra nordului şi centrului Europei. SAS a precizat într-un comunicat transmis vineri că a anulat 742 de zboruri şi că zborurile de pe cele mai importante trei aeroporturi unde este prezentă, de la Copenhaga, Stockholm şi Oslo, nu se vor relua mai devreme de sâmbătă ora 11.00 GMT.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata