Parlamentul European a aprobat rezoluţia de interzicere a cianurilor în minerit

Parlamentul European a adoptat miercuri (5 mai 2010) proiectul Rezolutiei referitoare la interzicerea utilizarii tehnologiilor de minerit pe baza de cianura in Uniunea Europeana.

Comisia Europeana va trebui sa elaboreze o propunere legislativa, ulterior, ea urmand sa fie votata atat de Parlament, cat si de Consiliul UE. Eurodeputatul PNL Renate Weber, initiatoare din partea grupului ALDE a motiunii de rezolutie a declarat:

„Rezolutia adoptata astazi este un semnal extrem de puternic transmis de Parlamentul European in legatura cu modul in care trebuie sa se faca mineritul in Europa si, in viitor, in lume. Pentru ca exista posibilitati alternative de a face minerit fara a utiliza cianura, o substanta extrem de vatamatoare nu numai pe termen scurt, ci mai ales pe termen lung”.

Renate Weber a sustinut ca Guvernul Romaniei trebuie sa inceteze orice efort de a implementa proiectul minier de la Rosia Montana.

„Dat fiind ca textul rezolutiei cere Comisiei si tuturor statelor membre este sa nu sprijine nici un proiect pe baza de cianuri, Guvernul Romaniei trebuie sa inteleaga ca mesajul acesta il priveste direct si ca eforturile pe care le face acum, intr-un mod accelerat si disperat, de a implementa proiectul minier de la Rosia Montana, trebuie sa inceteze. Orice guvern responsabil trebuie sa tina cont de recomandarea transmisa astazi prin votul dat in Parlamentul European!”, a mai spus eurodeputatul PNL.

(sursa: ziare.com)
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata