Patronii auto doresc subvenţii pentru sectorul maşinilor electrice

Patronii constructorilor auto germani, Volkswagen, Daimler şi BMW, doresc ca statul să acorde subvenţii pentru cumpărarea maşinilor electrice în Germania, informează AFP.

Piaţa maşinilor electrice este într-un ‘cerc vicios’, a declarat Dieter Zetsche, patronul Daimler, preşedinte al Asociaţiei Europene a Constructorilor Auto. ‘Nu se poate sparge acest cerc vicios, decât subvenţionând pentru o perioadă determinată cumpărarea de maşini electrice în Europa’, a adăugat el, în condiţiile în care astfel de dispozitive există deja în Statele Unite şi în China. Comisia Europeană trebuie ‘să prezinte proiecte concrete’, a estimat constructorul Mercedes şi Smart.

Germania, prima piaţă auto din Europa, trebuie să ‘incite încă din faza de început, cumpărarea de vehicule electrice’, a considerat la rândul său patronul BMW, Norbert Reithofer. ‘Comisia europeană trebuie să se pună de acord cu privire la modul de a pune în aplicare aceste ajutoare pentru maşinile electrice’, a adăugat el.
La rândul său, patronul Volkswagen, Martin Winterkorn, a pledat pentru ca guvernul german ‘să ajute cercetarea, să pună în aplicare planurile de stimulare’ a vânzărilor de maşini, şi ‘să construiască infrastructuri fiabile’.

Cei trei constructori au întârziat mult timp cu maşinile electrice, preferând să-şi îmbunătăţească modelele existente. Volkswagen prevede lansarea vehiculelor electrice în serie din 2013, BMW testează modelul Mini electric, iar Daimler a introdus anul acesta varianta electrică a Smartului. Miniştrii europeni ai Industriei au cerut în februarie Comisiei europene să stabilească până în luna mai o strategie comună a acestui sector, în condiţiile în care ‘concurenţa mondială’ se anunţă feroce.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata