Petrom anunţă noi descoperiri de petrol într-o zonă de mică adâncime din Marea Neagră

OMV Petrom, cea mai mare companie petrolieră românească, anunță forarea cu succes a unei sonde de explorare într-un perimetru de mică adâncime din Marea Neagră, unde testele indică o producție de 1.500 – 2.000 de barili de țiței pe zi, potrivit unui comunicat al companiei, remis, miercuri.

Sonda de explorare Marina 1 a fost forată la circa 60 de kilometri de țărm, în Perimetrul XVIII Istria, la o adâncime de aproximativ 2.150 de metri sub fundul mării. În zona respectivă, adâncimea apei este de circa 50 de metri.

Primele estimări rezultate din testele de producție indică o producție potențiala pe sondă de 1.500 — 2.000 de barili echivalent petrol (bep)/zi.

Costurile pentru forajul sondei de explorare s-au ridicat la circa 19 milioane euro. După finalizarea testelor, sonda de explorare Marina 1 va fi cimentată și abandonată.

În următoarele luni, OMV Petrom va evalua rezultatele obținute cu ajutorul sondei Marina 1 în vederea dezvoltării și punerii în producție a zăcământului, în cazul în care se constată viabilitatea comercială a acestuia.

Pentru exploatarea zăcământului va fi necesară dezvoltarea infrastructurii aferente, inclusiv forajul sondelor de producție.

Producția din descoperirea Marina — dacă aceasta va fi declarată comercială — ar putea începe în următorii 3 — 4 ani.

De asemenea, reprezentanții OMV Petrom spun că investițiile necesare dezvoltării zăcământului sunt estimate la peste 100 milioane euro.

„Marea Neagră este o zonă foarte importantă pentru OMV Petrom, o zonă în care există în continuare potențial pentru noi descoperiri. În prezent, producția din zona de mică adâncime a Mării Negre reprezintă circa 18% din producția totală de hidrocarburi a companiei în România. Avem o istorie de peste 40 de ani în explorarea și exploatarea hidrocarburilor din zona de mică adâncime a Mării Negre și vom continua să investim în dezvoltarea segmentului offshore’, a declarat Gabriel Selischi, membru al directoratului OMV Petrom, responsabil de Explorare și Producție.

Petrom subliniază faptul că acest comunicat de presă conține afirmații anticipative.

„Afirmațiile anticipative pot fi identificate prin cuvinte ca ‘anticipează’, ‘intenționează’, ‘planifică’, ‘caută’, ‘crede’, ‘estimează’, ‘așteaptă’, ‘potențială’ și orice referințe similare la perioade viitoare. În timp ce afirmațiile anticipative sunt bazate pe estimări sau analize făcute de către noi și pe care le considerăm rezonabile având în vedere circumstanțele, măsură în care rezultatele efective și evoluțiile vor atinge așteptările și predicțiile noastre depinde de un număr de riscuri și incertitudini care pot determina că rezultatele efective, performanțe și situația financiară să difere substanțial de așteptările noastre. Orice afirmație anticipativă din acest comunicat de presă este valabilă numai pentru dată la care este făcută. Factori sau evenimente care pot determina ca rezultatele efective să fie diferite pot apărea și nu este posibil să anticipăm toți acești factori sau evenimente. Nu ne asumăm obligația de a face publică orice actualizare a afirmațiilor anticipative că urmare a unei informații noi, evoluții viitoare sau altui eveniment, cu excepția situației în care o astfel de actualizare este cerută de lege’, susține compania.

Explorarea platoului continental românesc din Marea Neagră a fost demarată încă din anul 1969. Prima descoperire de hidrocarburi a avut loc în 1980, iar prima producție pe mare a început în anul 1987.

OMV Petrom are în exploatare cinci zăcăminte: Pescaru, Lebăda Est, Lebăda Vest, Sinoe și Delta. Acestea au o producție cumulată de circa 31.000 de bep/zi.

Totodată, OMV Petrom colaborează cu americanii de la ExxonMobil pentru explorarea perimetrului de mare adâncime Neptun, unde o primă sondă a identificat un potențial zăcământ de gaze între 42 și 84 de miliarde de metri cubi, iar producția este estimată să demareze în 2019 — 2020.

Săptămâna trecută, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a precizat într-un comunicat de presă că în următoarea perioadă am putea asista la noi descoperiri de petrol și gaze.

„Sutele de milioane de euro investite în ultimul timp ar putea genera în următoarele zile, săptămâni sau luni noi descoperiri de țiței sau gaze naturale’, a declarat el, joia trecută, citat într-un comunicat al Departamentului pentru Energie. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)


Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata