Petrom va realiza investiţii anuale de un miliard de euro

2

Compania de petrol şi gaze – Petrom va realiza investiţii anuale de un miliard de euro, până în anul 2015 şi se va axa pe extinderea afacerilor cu hidrocarburi şi pe producerea de electricitate, inclusiv de energie eoliană, potrivit unui comunicat al companiei, remis vineri 21 mai.

Compania va asigura resursele pentru investiţii prin reducerea costurilor şi printr-o majorare a capitalului social cu 600 de milioane de euro. De asemenea, Petrom intenţionează să valorifice convergenţa preţului la gaze şi să acceseze finanţări de pe piaţa financiar-bancară.

Activitatea de explorare şi producţie se va concentra pe asigurarea furnizării de ţiţei şi gaze pe termen lung şi pe dezvoltarea de activităţi în Regiunea Caspică.

Potrivit Petrom, în România, optimizarea producţiei de ţiţei şi gaze se va face atât prin parteneriate cu alţi operatori pe zăcăminte selective. Proiectele importante vizează dezvoltarea a 6-8 zăcăminte majore, finalizarea proiectelor de modernizarea a infrastructurii în circa 3-5 zăcăminte, decongestionarea sistemelor de gaze şi instalarea de compresoare de gaze.

De asemenea, pe baza primului foraj de explorare offshore la mare adâncime estimat pentru 2012, compania urmăreşte ca până în 2015 să finalizeze faza de evaluare şi să înceapă dezvoltarea. În plus, pentru valorificarea sinergiilor dintre Explorare şi Producţie şi Serviciile pentru Explorare şi Producţie, cele două activităţi vor fi integrate, procesul urmând a fi finalizat în 2012.

În Kazahstan, în cursul anului 2010, focusul va fi pe creşterea producţiei pe zăcământul Komsomolskoe şi începerea producţiei pe zăcământului Kultuk.

„Pentru a ne atinge obiectivul de lider energetic integrat în SEE, cu performanţe şi flexibilitate crescute, ne vom concentra eforturile pe consolidarea şi extinderea businessului de hidrocarburi, pe diversificarea portofoliului de activităţi prin producerea de electricitate, pe creşterea eficienţei şi valorificarea integrării în toate segmentele.

Cu investiţii anuale de peste un miliard de euro, vom reprezenta şi în anii următori un factor de creştere economică în România, prin efectul de multiplicare al investiţiilor noastre’, a declarat directorul general al Petrom, Mariana Gheorghe.

Pentru a valorifica specificul de companie integrată al Petrom, rafinăria Petrobrazi va fi modernizată şi adaptată pentru a procesa în proporţie de sută la sută ţiţeiul din producţia autohtonă. Procesul de modernizare vizează diminuarea pierderilor energetice la 10 la sută (de la 14 la sută în 2004), creşterea ponderii motorinei şi carburantului pentru aviaţie la circa 45 la sută (de la 30 la sută în 2004) şi reducerea procentului de păcură la circa 7 la sută (de la 15 la sută în 2004) din structura mixului de produse.

În ceea ce priveşte prezenţa pe piaţa de carburanţi din România, Petrom urmăreşte creşterea vânzărilor medii anuale prin staţii la circa 5,2 milioane litri (de la 4,9 milioane litri în 2009).

Activităţile de marketing din România urmează a fi consolidate într-o singură entitate, OMV Petrom Marketing SRL, în vederea optimizării proceselor, pentru a genera o eficientizare crescută a administrării costurilor, potrivit sursei citate.
Compania se va concentra asupra brandurilor Petrom şi OMV, staţiile PETROMV urmând a fi supuse operaţiunii de rebranding, parte din ele cu brandul OMV, parte din ele cu brandul Petrom.

În domeniul gazelor, unul din obiectivele relevante se referă la convergenţa preţului gazelor din intern la preţul gazelor din import. Compania vizează, de asemenea, extinderea activităţii de vânzări de gaze pe pieţele învecinate, care însă depinde de conectarea sistemului românesc de transport la cel european. Se are în vedere, de asemenea, evaluarea de locaţii, pentru intrarea pe piaţa depozitării de gaze, inclusiv pentru sprijinirea proiectului Nabucco.

Pe piaţa de electricitate, Petrom şi-a propus atingerea unei cote de piaţă de până la 10 la sută, prin diversificarea activităţilor în acest sector. Compania a construit centrala pe gaze de la Brazi. În contextul creşterii cererii de electricitate şi al obligaţiilor asumate de către România pentru reducerea emisiilor de dioxind de carbon şi dezvoltarea de energie curată, Petrom a realizat prima centrală electrică modernă, un proiect Greenfield.

Compania vizează un portofoliu diversificat, care include atât capacităţi pe gaze cât şi capacitati ce utilizează surse alternative, în special eoliană, beneficiind astfel de avantajele ambelor tehnologii.

Petrom este cea mai mare companie românească de petrol şi gaze, exploatând în România rezerve de petrol şi gaze estimate la 823 milioane barili echivalent petrol (854 milioane de barili echivalent petrol la nivel de grup). Are o capacitate maximă anuală de rafinare de 8 milioane tone şi circa 550 de staţii de distribuţie carburanţi în România.

Compania deţine o reţea internaţională de 268 benzinării, localizate în Republica Moldova, Bulgaria şi Serbia.
În 2009, cifra de afaceri a Petrom a fost de 3,029 miliarde euro, EBITDA (Venituri Înainte de Dobânzi, Taxe, Deprecieri şi Amortizări) a fost de 696 milioane euro.

OMV deţine 51,01 la sută din acţiunile Petrom. OMV activează în 12 ţări în domeniile de rafinare şi marketing şi în 17 ţări pe patru continente în domeniul de explorare şi producţie.

Ministerul Economiei deţine 20,64 la sută din acţiunile Petrom, Fondul Proprietatea deţine 20,11 la sută, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare – 2,03 la sută, iar 6,21 la sută se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata