Pfizer renunţă la preluarea Allergan cu suma de 150 de miliarde de dolari

Compania americană Pfizer Inc renunţă la planificata achiziţionare de 150 miliarde de dolari a rivalei Allergan Plc, după ce administraţia Obama a luat în vizor tranzacţia în urma căreia Pfizer şi-ar fi mutat sediul fiscal în Irlanda, unde este înregistrat şi Allergan, pentru a beneficia de o taxă pe companii mai mică, transmite MarketWatch, care citează surse ce au dorit să-şi păstreze anonimatul.

În Irlanda, taxa pe companii este de 12,5%, faţă de 35% în SUA. Allergan încă derulează majoritatea operaţiunilor din New Jersey (SUA).

Cele două companii farmaceutice urmau să anunţe tranzacţia miercuri dimineaţa, după ce Consiliul de Administraţie al Pfizer a decis marţi oprirea negocierilor, susţin sursele. Dacă Pfizer ar fi preluat Allergan — producătorul Botox — ar fi devenit cel mai mare producător mondial de medicamente.

Marţi, acţiunile Allergan au scăzut cu 15%, un indiciu că mulţi investitori se aşteptau la eşecul tranzacţiei. Titlurile Pfizer au urcat cu 2,1%.

În 2014, Pfizer a încercat fără succes să preia producătorul britanic de medicamente AstraZeneca Plc, pentru 118 miliarde de dolari.

Preluarea Allergan de către Pfizer ar fi dat naştere unui colos farmaceutic cu o valoare de piaţă de 330 miliarde de dolari şi vânzări anuale de peste 60 de miliarde de dolari, devansând cu mult actualul număr doi de pe piaţa farmaceutică americană, Merck & Co, care realizează vânzări anuale de aproximativ 40 de miliarde de dolari.

Începând din 2014, sectorul farmaceutic a trecut printr-un val de fuziuni şi achiziţii, în urma căruia marii producători de medicamente şi-au preluat rivalii mai mici, iar numărul producătorilor de medicamente generice s-a redus în urma consolidării. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata