Pfizer trece la ofensivă pentru preluare AstraZeneca

Grupul farmaceutic american Pfizer a anunțat luni că este în continuare interesat de o fuziune cu rivalul britanic AstraZeneca, în pofida refuzului acestuia din urmă de a discuta o primă ofertă de 46,61 lire pe acțiune înaintată în luna ianuarie, transmite Reuters.

Fuziunea dintre Pfizer (cea mai mare companie farmaceutică din lume în termeni de vânzări) și AstraZeneca ar reprezenta una dintre cele mai mari tranzacții încheiate vreodată în sectorul farmaceutic.

Într-un comunicat remis Bursei de la Londra, Pfizer a informat că AstraZeneca a refuzat să ia în considerare oferta sa și în consecință grupul american analizează în prezent care sunt opțiunile.

Propunerea inițială a celor de la Pfizer, care a fost înaintată în data de 5 ianuarie către boardul AstraZeneca, includea o combinație de numerar și acțiuni care ar fi evaluat titlurile AstraZeneca la 46,61 lire (76,62 dolari) per titlu, o primă de aproximativ 30% comparativ cu cotația acțiunilor AstraZeneca la acel moment. Vineri, acțiunile AstraZeneca au încheiat ședința la valoarea de 40,80 lire per titlu, ceea ce evaluează AstraZeneca la 51,5 miliarde lire sterline (86,58 miliarde de dolari) însă știrea din această dimineață ar urma să conducă la o nouă creștere.

Pfizer a informat că, în prezent, ia în considerare o posibilă tranzacție în cadru căreia acționarii AstraZeneca ar beneficia din nou o primă semnificativă pentru acțiunile lor.

Intenția Pfizer de a prelua AstraZeneca vine într-un moment în care sectorul farmaceutic cunoaște un val de fuziuni și achiziții. Săptămâna trecută Novartis și GlaxoSmithKline au convenit să facă un schimb de active în valoare de peste 20 de miliarde de dolari iar Zimmer a ajuns la un acord pentru preluarea producătorului rival de produse ortopedice BIomet pentru 13 miliarde de dolari. De asemenea, Valeant Pharmaceuticals a demarat și el o ofertă de 47 de miliarde de dolari pentru preluarea companiei Allergan, producătorul Botox. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata